Tomtecupen läggs ner

I 37 år har tomtecupen varit en viktig inomhusfotbollsturnering i Göteborg. Men nu är det slut - arrangören har valt att lägga ner och riktar ilska mot förbundets regler. - Det känns som att mitt livsverk går i kras, säger cupens grundare Ulf Jonasson.

ANNONS
|

1979 var Ulf Jonasson med och grundade Tomtecupen, en inomhusturnering i fotbollför spelare i alla åldrar som spelats runt årsskiftet. Nu väljer klubbarna bakom cupen att lägga ner cupen och även årets upplaga ställs in.

- Vi får inga domare som kan vara med och det är inte tillräckligt med lag som anmält sig. Normalt har vi runt 170 lag, i år var det bara 35 lag, säger Ulf Jonasson.

Cupen har spelat med five a side-regler, något som Svenska Fotbollförbundet gått ifrån till förmån för de mer enhetliga reglerna inom Futsal. Det innebär att cupen inte längre sanktioneras av förbundet. Det är ett beslut som väcker ilska hos ledningsgruppen i Tomtecupen.

ANNONS

- Vi tvingades att gå över till reglerna för Futsal och det blev ingen succé. Jag tror att de krångligare reglerna där gör att intresset minskat för Tomtecupen, säger Jonasson och lägger till att han är besviken över förbundets beslut.

Men den kritiken har Bert Andersson, som är ordförande i Göteborgs Fotbollsförbund och också sitter med i Svenska Fotbollförbundets styrelse, svårt att köpa.

- Det är tio år sedan förbundet bestämde sig för att lansera Futsalen och övergången har varit mjuk. Efter fem år så började vi minska på antalet dispenser, så jag tycker det har varit väldigt pedagogiskt, säger Andersson.

Han menar att Tomtecupen har haft god tid på sig att införa de nya reglerna, men tycker också att det är tråkigt att cupen läggs ner.

- Jag har själv både spelat och dömt matcher i cupen och den kommer att saknas. Det är en institution inom Göteborgsfotbollen, så jag är ledsen att de lägger ner.

För Ulf Jonasson så känns också beslutet på ett personligt plan.

- Jag var med och startade Tomtecupen och har hållit på med den i halva mitt liv. Jag kommer sakna den mycket. Det känns som mitt livsverk går i kras. Den här cupen har betytt mycket för Angered och varit en stor källa till glädje.

ANNONS
ANNONS