Tjejer omringades och antastades - fick slå sig loss

En 36-årig man, som är ledare för ett av av lagen i Gothia Cup, sitter anhållen misstänkt för sexuellt ofredande. Tre tjejer omringades och antastades av ett gäng på 30 ungdomar i publikhavet vid Ullevi. – Det är många som var involverade, men tjejerna beskriver ledaren som den absolut värsta, säger åklagaren Stefan Lind till GP.

ANNONS
|

Tre 16-åriga tjejer fick slå sig loss ur det killgäng som höll fast och antastade dem i publikhavet på Ullevi vid invigningen av Gothia Cup.

– När folk började lämna Ullevi kom det fram ett gäng till dem och började prata. Tjejerna svarade så där trevligt, men kort, som man gör när man möter främmande, berättar en av flickornas mamma för SVT.

Stort killgäng

Gänget ska, enligt flickorna som SVT pratat med, bestå av 30 till 40 unga killar samt en vuxen man. Enligt tjejerna såg det ut som att mannen tillhörde samma fotbollsklubb som pojkarna.Enligt mamman hörde en polis flickornas rop på hjälp och kom till undsättning. Mannen kunde gripas, men ungdomarna som varit med vid övergreppet fick gå.

ANNONS

Det började med att killarna i gänget ville ta kort tillsammans med tjejerna, men när de sedan ville gå därifrån fick de inte det utan hölls fast av killgänget och mannen.

– Det stämmer att tjejerna uppgett att det var flera killar i laget som var på dem, men det var svårt för dem att peka ut vilka, så det blev ingen anmälan, säger Thomas Fuxborg som är presstalesperson hos polisen i region väst.

När GP pratar med Stefan Lind som är åklagare i fallet uppger han att pojkarna har varit där, men att det fortfarande inte finns något konkret bevis. Därför blir det inte heller något man kan göra åt saken.

– Det är en väldigt rörig situation. Det ska handla om flera olika lag som ska ha varit på plats, men det är just ledaren som är misstänkt för ofredandet. Vi har inte någon vidare framgång med att prata med pojkarna, de är också långt underåriga,säger han.

Gothia Cup-generalen: Tagit illa vid sig

Utöver ettpressmeddelandevill Gothia Cup inte uttala sig eller uppge om man kommer att vidta några åtgärder mot laget.

– Alla i vår organisation har tagit oerhört illa vid sig av det här, säger Dennis Andersson som är generalsekreterare för Gothia Cup i pressmeddelandet.

ANNONS

Åklagaren Stefan Lind bekräftar att en 36-årig man sitter anhållen misstänkt för sexuella ofredanden.

– Han är ledare för ett av lagen, säger han.

Mannen greps igår och förhördes. Han nekar till brott, men erkänner att han varit där, enligt Stefan Lind.

Fredrik Engström, som är mannens advokat, vill inte kommentera fallet:

– Jag kan inte kommentera pågående fall med hänvisning till advokatsekretessen så jag kan egentligen inte uttala mig om det, vad jag har för klienter och inte har för klienter, säger han.

Presschefen: En person är misstänkt

Gothia Cups presschef Tore Lundkänner inte till detaljerna av det som hänt utanför Ullevi.

– Vi vet inte vilket lag det är. Allt hänger ihop med en artikel där en förälder berättar att detta har hänt och mycket mer än det som vi läst i medier vet vi inte just nu, säger han.

Så du menar att polisen inte haft kontakt med er?

– Vi har pratat med polisen med de säger att det råder sekretess i saken. Det är ju en person som är misstänkt för brott.

Åklagaren berättar för oss att det är en ledare i ett Gothia Cup-lag som är misstänkt och orsaken till att fler inte är gripna är för att de spelare som misstänks ha begått sexövergreppet är minderåriga...

ANNONS

– Är de så att polisutredningen visar att flera spelare gjort detta så är det här ett fall för tävlingskommiten och de kan ta beslut om att laget ska bestraffas.

Så Gothia Cup kan inte säga att om det som påstås av de 16-åriga flickorna stämmer, så sparkar ni ut det utpekade laget från turneringen?

– Det är en person som är misstänkt för brott, inte hela laget. Men det är något som Dennis Andersson (Gothia Cup-general, reds. anmärkning) får uttala sig om. Jag ska se om han kan ställa upp på en intervju om detta.

Har Gothia Cup ett problem med sexövergrepp?

– Nej, det känner jag inte alls igen.

Historia av sexuella övergrepp

Redan 2006 anmäldes en Gothia Cup-spelare för att ha våldtagit en 15-årig tjej under turneringen.2009 anmälde ett kanadensiskt lag att de blivit smygfotograferade i duschen av spelare i och ledare förett pojklag i Gothia Cup. 2010 anmäldes en våldtäkt av en tonårsflicka där tre 17-årigaGothia Cup-spelare pekades ut som gärningsmän. Den gången hade inte polisen tillräckliga bevis efter förhör med de misstänkta för att föra vidare utredningen.

2012 anmälde två flickor i 16-årsåldern ett våldtäktsförsök under Gothia Cup. Då beskrev Gothia cups representanter det som att det "varit lite stökigt" kring laget som de misstänkta 18-åriga männen spelade för.

ANNONS

Efter 2014 års kaotiska Gothia Cup-disco togs beslut om att lägga ner det populära eventet som hade kantats av en rad skandaler där flickor blev utsatta för olika slags sexuella trakasserier.

Om man Googlar hittar man en lång serie incidenter, med både sextrackasserier, våldtäktsutredningar och andra påstådda och bevisadesexövergrepp de senaste tio åren. Ser inte ni en röd tråd i detta, att det är ett problem ni måste ta tag i med hårdhandskarna?

– Nej, jag känner inte igen det. Jag tror inte det skett så ofta. Men vi tar naturligtvis detta på allvar, säger Gothia Cups presschef Tore Lund.

Polisen: "Kan inte uttala mig"

Polisen vill inte uttala sig om den enskilda händelsen vid Ullevi på måndagskvällen:

– Jag kan inte uttala mig utan hänvisar till att utredningen pågår, säger Helen Abrahamsson, polisens utredare i fallet.

Lena Rönnefors, exekutiv producent för invigningen och turnéledare för Gothia Cup tycker att händelsen är bortom all kritik.

–Det är fruktansvärt att det ska ske. Det är klart att man blir ledsen när man ser att nåt sånt här händer, säger hon.

Kan det bli snack om att skicka hem de lag som varit inblandade?

– Om det här är Gothia Cup-relaterat så har vi naturligtvis möjlighet att göra insatser.

ANNONS

Hur arbetar ni med frågan?

–Det handlar väldigt mycket om att informera. Den här problematiken har funnits länge, men att individer begår brott mot andra kan man aldrig skydda sig ifrån, säger Lena Rönnefors.

Tidigare fall under Gothia Cup

2016 - FLERA SEXUELLA OFREDANDEN

En36-årig manska ha ofredat tre flickor i 16-årsålderngenom att pussa och tafsa på dem. Mannen som ärledare för ett av de deltagande fotbollslagen harpekatsut av flickorna. Efter invigningen greps han ochsitter nu anhållen misstänkt för sexuellt ofredande. Flickorna ska även ha blivit fasthållna av ett 30-tal killar som antastat dem i publikhavet under invigningen.

2014 - GOTHIA DISCO LÄGGS NER

Efter över 30 års verksamhet läggs detpopulära discot nersom dragit tusentals besökare varje år.En anledning sägs vara det återkommande problemet med att unga tjejer utsätts försexuella trakasserier.

2012 - FÖRSÖK TILL VÅLDTÄKT

Två 16-åriga flickorutsätts för sexuella ofredandenpå sitt rum i Kålltorps sjukhemdär de bodde under turneringen. Därska ha blivit fasthållna av tre jämnåriga pojkar som frågat om de ville ha sex. Flickorna ska ha sagt nej upprepade gånger utan att ha blivit lyssnade på.En av pojkarna förhördes av polis för försök till våldtäkt medan de andra två hördes som vittnen. Därefter släpptes alla treoch ärendet lades ner. Enligt kammaråklagaren trodde pojkarna att "uppvaktningen"var välkommen.

2012 - SEXUELLT OFREDANDE

En 12-årig flicka antastas på Gothia cups disko.För GT berättar honatt flera äldre killar tog henne på rumpan och att en av dem stack ner handen i hennes shorts. Hon berättar även att hennes vänner utsattes för liknande behandling.

2010 - MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT

En15-årig flicka kontaktar polisoch berättar att hon skaha blivit våldtagen av flera killar i ett tält i Burgårdsparken. Killarna ska ha varit 17 år gamla och deltagit i Gothia cup. Flickan genomgick en gynekologisk undersökning som inte styrkte hennes berättelse. Tre pojkar från ett utländskt fotbollslagförhördes av polis men ärendet lades ner på grund av bristande bevis.

ANNONS