Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Balkander: "Tidernas snårigaste väg till en VM-start"

Så ni säger att det är självklart? Att Gustav Svensson skall starta mot Schweiz istället för avstängde Sebastian Larsson? Finns det i så fall någon svensk landslagsspelare som tagit en snårigare väg till en VM-start? Jag kan inte se det.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ratad och i elfte timmen inplockad som räddare i nöden av Erik Hamrén. Sedan utkonkurrerad till festen; EM-slutspelet i Frankrike.

Efter förbundskaptensbyte på nytt ratad och även här – när nöden till slut krävde – i kvalmatch sju, inplockad för att täcka upp, hoppa in och täta till.

Gustav Svenssons landslagskarriär, som på tisdag i S:t Petersburg av allt att döma når en ny höjdpunkt, är en märklig historia.

En av de märkligaste, skulle jag vilja tillägga.

Debut på en vinterturné 2009, sedan dess bortglömd i nästan sju år och i sista stund – på väg till ett 90-årskalas – inringd av Marcus Allbäck till ett EM-kval mot Moldavien 2015 där Marcus Berg och Jimmy Durmaz gått sönder och Oscar Hiljemark och Robin Quaison inte fått lov.

Att han som ersättare för Kim Källström under 33 minuter såg till att täta till var bara början.

Det skulle komma mera, men aldrig några baklängesmål.

Mot Mexiko i onsdags hoppade Gustav Svensson för sjätte gången in i det pågående världsmästerskapet (kval inkluderat) och för sjätte gången blåste domaren av matchen utan att Sverige vid dessa tillfällen släppt in något enda mål.

På så vis är 31-åringen från Azelea BK och IFK Göteborg unik.

Det finns säkert fler sätt, men baklängesmålgarantin är det främsta.

Under den aktivitetsfria fredagen här i Gelendzjik roade jag mig med att titta lite närmare på ”Gurras” landslagskarriär, ”Gurra” som av avundsjuka kollegor från resten av landet döpts till ”GP-Gurra”, och slutsatsen är kuslig.

Den defensive mittfältaren har aldrig startat en tävlingsmatch, förmodligen aldrig varit riktigt nära, men alltid, som inhoppare, lämnat den som en vinnare.

Och alltid i stora sammanhang.

Gustav Svensson var på planen när Zlatan Ibrahimovic dunkade in det avgörande 2-0-målet i EM-playoff mot Danmark på Parken 2015, han kastades in i VM-kvalet mot Holland borta hösten 2017 och bidrog till att 0-2 också stannade vid 0-2 och därmed säkrad playoff-plats. Han avslutade båda playoff-matcherna mot Italien och ersatte i avgörandet på San Siro en knäskadad Jakob Johansson redan i minut 19.

Utfallet? Noll insläppta.

I Ryssland likadant. Inbytt vid 1-0-ledning mot både Sydkorea och Mexiko, i båda fall med utfört och framgångsrikt uppdrag.

I närtid bör även noteras att Svensson var inhoppare i 0-0-matcherna mot Danmark och Peru.

Totalt består Gustav Svenssons landslagskarriär av 550 spelade minuter. 217 av dessa har utförts i tävlingssammanhang fördelat på åtta tillfällen. Det innebär 27 minuter i snitt; knappt en halvtimme per tävlingsmatch.

Undantaget de två betydelselösa danska målen på Parken har ”Gurra” gått mållös bakåt varje gång. Precis det som behövs mot Schweiz.

Framåt har Sverige, med Svensson på planen, gjort tre mål, ett mot Danmark och nu senast två mot Mexiko.

Inför EM i Frankrike gick Kim Källström, Albin Ekdal, Oscar Lewicki, Pontus Wernbloom och Oscar Hiljemark före när mittfältsplatserna fördelades, när Janne Andersson tickade igång var det Alexander Fransson, Oscar Lewicki, Oscar Hiljemark, Albin Ekdal och senare Jakob Johansson som gällde.

När Sverige för första gången på 24 år kan nå en kvartsfinal i ett VM-slutspel är det – trots det ¬– med Gustav Svensson som ankare, i direkt nedstigande led från Jonas Thern, Stefan Schwarz, Håkan Mild, Johan Mjällby, Tobias Linderoth, Kim Källström, Anders Svensson och Sebastian Larsson.

Jag lider med Sebastian Larsson som efter en andra varning mot Mexiko efter 103 A-landskamper, tre EM-slutspel och ett påbörjat VM missar sitt livs match på grund av avstängning.

Utan Larssons ”idiotrusch” mot Frankrike och Hugo Lloris inget svenskt VM-spel.

Det är fakta.

Om jag är orolig för hans ersättare, i landslagets största match på tolv år?

Inte det minsta.

***

Hierarkin är tydlig, den verkliga betydelsen en annan. I en fotbollsvärld där målskyttar och tekniska genier går före i löneanspråk, på topplistor och vad gäller uppmärksamhet är det hälsosamt att mellan varven peka på andra positioner, som ytterbacken eller varför inte den defensive mittfältaren. Välkommen in i spelet, Gustav Svensson.

***

Tre av VM-historiens tio toppnationer saknas i åttondelsfinalerna. Ni vet vilka de är och hur de fick lämna. Att Holland, Italien och Tyskland är utslaget – medan Sverige är kvar – är banne mig på gränsen till bragdartat.

***

Att Sverige hamnade på Englands halva öppnar även om "nu är nu" möjligheter till positiva spekulationer. Tänk att vi inte riskerar att få möta Argentina, Frankrike, Brasilien, Kroatien, Belgien eller Uruguay förrän tidigast i en semifinal! 94-vibbar!