Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

The Crazy Gang – grisgänget som chockade alla

Wimbledon FC chockade Liverpool och vann FA-cupen. Receptet? En enkel spelidé – en "vi mot alla"-attityd – och en viss mittfältare som fick motståndarna att drömma mardrömmar om nätterna ...
– Vinnie Jones var en fantastisk person och spelare, säger Henrik Persson, mångårig Wimbledon-supporter.

I samband med jubileet av Tipsextra tar GP läsarna på en nostalgisk fotbollsresa – och få namn är så starkt förknippade med engelsk benknäckarfotboll som det ovan. Men Vinnie Jones var inte ett unikum utan en plats i fotbollsvärlden.

Tvärtom.

Han hittade snabbt hem, hem till Wimbledon FC – The Crazy Gang.

– Och han har alltid talat gott om klubben sedan dess och varit där för oss. Han har gjort allt för klubben och det finns ju inget annat lag han är så förknippad med som Wimbledon, säger Henrik Persson, Wimbledon-skribent på Svenska fans.

Alltid tuff – ofta ful. Vinnie Jones lade inga fingrar emellan, varken när han greppade Paul Gascoignes testiklar 1987 eller när han tog ett gult kort efter tre sekunders spel i ett möte med Chelsea 1992.

LÄS MER: Tipsextra – jubilaren som lärde oss älska engelsk fotboll

Tufft spel – och en skämtsam attityd

Men han var inte heller ensam. I Wimbledon flankerades han av spelare som John Fashanu och Dennis Wise, och tillsammans utgjorde de kärnan i det som kom att kallas just "The Crazy Gang" – det galna gänget.

– Jag blev frälst som Wimbledon-supporter 1995, och då började Crazy Gang-conceptet redan ebba ut. Det peakade väl från mitten av 80-talet fram till början av 90-talet, berättar Henrik Persson.

Wimbledons Vinnie Jones i en van situation. Bild: Press Association

Det galna gänget kännetecknades inte bara av tufft spel – utan också för "practical jokes" och en stojig atmosfär. För skämtdelen av det galna brukar mittfältaren Wally Downes tillskrivas en stor betydelse.

– Ja, för oss är han ju en legend av guds nåde. Han har ju varit tränare nu några år också, även om han fick sparken här på slutet, berättar Henrik Persson.

De sportsliga framgångarna under 80- och 90-talen var knappast tack vare Wally Downes – utan kulttränaren Dave "Harry" Bassett. Mannen som tog klubben från fjärde till första divisionen.

– Wimbledon hade samma taktik från amatörligan till Premier League. Vi anpassade oss aldrig till motståndet och vi kunde slå vilket lag som helst, säger Persson.

– Han var tidig med att kolla video och de där bitarna, men hade ändå det där grundspelet som vi alltid höll oss till.

"På sätt och vis en orättvis bild"

Den 14 maj 1988 var det dags för den där FA-cupfinalen på Wembley. På den ena sidan stod mäktiga Liverpool FC – på den andra det där bröliga, bråkiga gänget från södra London.

Hur bröliga?

– De maxade ju till exempel musiken och skrek och vrålade och bankade på väggarna i katakomberna innan match, allt för att störa motståndarna, berättar Henrik Persson.

Hur bråkiga?

– Vinnie Jones sänkte Steve McMahon med en stämpling efter bara några minuter.

LÄS MER: Matcherna och spelarna som vann svenskarnas hjärtan

"Var inte en gris som alla andra"

Wimbledon skrällde sig som bekant till en seger i den där finalen – och det var Lawrie Sanchez som gjorde målet.

– Han blev stor hjälte men annars var han alltid lite av en "outcast", som inte passade in i The Crazy Gang och inte riktigt var polare med Fashanu och Jones, säger Persson.

– Han var inte en gris som alla andra.

Var Wimbledon på den här tiden alltså inte ett destruktivt grislag rakt igenom?

– På sätt och vis är det en orättvis bild. Men filosofin var att vi skulle spela tufft, men även en viss typ av fotboll. Det var inte elva svin som steg ut på plan, men vi spelade hårt och drog fördelar av det, berättar Henrik Persson.

2001 kom chockbeskedet att klubben flyttades till Milton Keynes norr om London – vilket fick som följd att supportrar till gamla Wimbledon FC startade en ny klubb i botten av amatörligan: AFC Wimbledon.

Numera ligger klubbarna i samma division (League 2) efter att AFC Wimbldeon gjort en resa likt den moderklubben gjorde på 80-talet – och som fick stort genomslag genom sitt "Crazy Gang".

– Namnet The Crazy Gang har vi alltid med oss och det är en epok i historien som vi är stolta över, säger Wimbledon-supportern Henrik Persson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.