Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tegnells oro för idrotten: ”Väldigt drabbat”

Flera idrottslag har drabbats av coronafall. Nu ser Folkhälsomyndigheten en risk att smitta i lagen kan leda till större spridning.
– Nu verkar just idrott, framförallt ishockey, vara väldigt drabbat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det har de senaste veckorna rapporterats om flera coronafall i olika elitidrottsföreningar. Bland annat har de allsvenska klubbar Helsingborgs IF och Östersunds FK och de hockeyallsvenska klubbarna BIK Karlskoga och Västerås IK i rapporterat fall av covid-19 i trupperna.

Nyligen larmade smittskyddsläkare om att fler fall kan komma inom idrotten.

– Det är ingen tvekan om att den typen av idrottsutövande medför en klar risk att leda till klustersmittspridning. Om det är så att man får in någon deltagare som är smittförande under match eller träningstillfälle är risken uppenbar att andra personer i det egna laget eller motståndarlaget utsätts för smitta. Sannolikt kommer vi att se det vid ett antal tillfällen, till exempel i de här inomhusidrotterna, sa Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanlands län, till GP.

LÄS MER: Smittskyddsläkarnas larm: Hög smittorisk i idrotten

På tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten adresserade statsepidemiolog Anders Tegnell frågan.

– Nu verkar just idrott, framförallt ishockey, vara väldigt drabbat. Det är viktigt att de som arbetar och är i det här håller avstånd, organiserar tävling och träning så att man inte kommer nära varandra. Jag tror inte smittan sprids på isen, det händer i omklädningsrum och när man träffas före och efter sporten, säger Tegnell på presskonferensen.

Han fortsätter:

– Personer som smittas här blir extremt sällan väldigt sjuka, och når vanligtvis inte sjukvården. Men vi kan få spridning från den gruppen till de som är mer känsliga.

LÄS MER: Hockeyns krisplan – det händer vid smitta

Uppmanar till noggrannhet: ”Är olämpligt”

Folkhälsovårdsmyndigheten uppmanar nu idrottsutövare att vara noga med att följa restriktionerna som satts upp för att minska smittspridningen.

”Idrott är bra för hälsan och utbrotten som rapporterats är väldigt få i förhållande till all sportaktivitet som pågår runt om i landet. Men Folkhälsomyndigheten understryker vikten av att följa de allmänna råd och de rekommendationer som finns för hur arrangemang kan genomföras säkert – allt för att minimera risken för att vi får en fortsatt ökad smittspridning”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Man skriver vidare:

”Den som arrangerar träningar och tävlingar ska bland annat göra en riskbedömning, se till att trängsel i samband med arrangemanget undviks och att det finns goda möjligheter till handhygien. Då närkontakt på planen inom flera idrotter är oundviklig är det extra viktigt att utövare stannar hemma även vid milda symtom som hör ihop med covid-19. Att till exempel dela vattenflaska och annan utrustning är olämpligt.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.