Johan Berntssons båt Progressiva tvingades bogseras loss efter att den gått på grund under Tjörn runt.
Johan Berntssons båt Progressiva tvingades bogseras loss efter att den gått på grund under Tjörn runt. Bild: Johan Pettersson

Tävlingsbåt gick på grund – under Tjörn Runt

Under segeltävlingen Tjörn Runt körde gick en tävlingsbåt på grund och blev bogserad bort två gånger. Båten, som var en kölbåt, var sedan först över mållinjen i sin klass.

ANNONS
|

Under seglingstävlingen Tjörn Runt gick en tävlingsbåt på grund utanför Ängeviken, norr om Kyrkesund.

Enligt åskådaren Johan Pettersson var det Stenungsunds Johnie Berntsson med båten Progressiva som fastnade i sandbotten och gick hjälp att komma loss.

– Båten gick på grund två gånger i Ängeviken, strax norr om Kyrkesund på Tjörn. Den fick hjälp av två fritidsbåtar att komma loss. Jag kan inga regler om segling, men den var tvungen att starta motorn. Det var båten som först över mållinjen dessutom.

– Den blev bogserad framåt. Några meter bara, men det var egentligen inget ”grund”, den stannade på sand eller lera eller någonting.

ANNONS

Det var drygt 100 personer som stod och såg när båten körde fast och det fanns aldrig någon risk att det för personskador vid händelsen.

– De sprang fram och tillbaka och försökte rycka loss båten. Med tävlingsnerver var det säkert dramatiskt för dem men för oss åskådare var det lugnt, det var ingen fara för egendom eller liv eller någonting.

Anders Torén är tävlingsledare för Tjörn Runt och hade inte informerats om händelsen när GP når honom.

– Vi har kontakt med myndigheterna runt tävlingen, Sjöräddningen, Lotsen och Kustbevakningen. Om det händer något med en deltagare och den sedan blir bortdragen och kan segla vidare så får vi ingen information. Bara om det blir en skada eller en kroppsskada.

Är det emot reglerna att bli bogserad av fritidsbåtar?

– Det är inte emot reglerna så länge man inte drar framåt. Men då kommer man inte av grundet. Så man får bli bogserad åt sidan eller bakåt.

Först över mållinjen

Johnie Berntsson seglade över mållinjen vid 15:52:26 och hans team kom runt banan på 6h 32 min och 26 sek och var som sagt första kölbåt över mållinjen.

Trots det kan man inte räkna med någon seger.

– Johnies chanser att vinna är ganska små med tanke på att han har en båt som har såpass högt handikapp. Vinnaren koras senare ikväll. Vi har en hel del båtar kvar ute med lågt handikapp som kan prestera bra.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS