"Typiskt att det kommer nu, när det är EM och allt", säger Matilda Algotsson om att hon mitt i jakten på en OS-biljett har tappat greppet. Arkivbild.
"Typiskt att det kommer nu, när det är EM och allt", säger Matilda Algotsson om att hon mitt i jakten på en OS-biljett har tappat greppet. Arkivbild.

Tankarna spökar för OS-jagande Algotsson

Känslorna är blandade. Nya höjder resultatmässigt – men mentalt har konståkaren Matilda Algotsson tappat kompassen.

ANNONS
|

Förra säsongen blev Matilda Algotsson bästa svenska på EM. I augusti flyttade Stockholmstjejen till Skövde för att bli klubbkamrat med Joshi Helgesson i Tibro och för att tränas av Regina Jensen och Christina Helgesson.

- I första hand flyttade jag dit för tränarna men sedan kändes det väldigt bra att jag skulle träna med Joshi. Att ha någon där som gjorde samma satsning som jag. Någon att verkligen se upp till under vardagen. Väldigt inspirerande, säger Algotsson.

ANNONS

I OS-kvalet i september fick Algotsson och inte Helgesson chansen. Och framgångarna fortsatte. 19-åringen satte nytt personbästa med sina nya, svårare program, och gav Sverige en kvotplats till OS.

Ensam kvar

Senare under hösten meddelade Helgesson att hon tappat motivation och valde att sluta.

- Jag tycker det är väldigt synd att hon lade av för hon betydde väldigt mycket för mig, säger Algotsson.

Algotsson blev ensam kvar. Hon saknade sin träningskollega.

- Det blev för mycket fokus på resultat, på prestationen. I grunden gör jag det här bara för att konståkning är det bästa som finns. Och det har kommit bort lite när man bara tänker på prestation. Samtidigt vill jag ju just det – prestera. Jag vill ha den riktiga motivationen tillbaka.

Hon letar efter känslan hon hade i OS-kvalet.

- Då var jag inte nervös. Jag kände mig säker på vad jag skulle göra. Göra så gott jag kan. Jag använder den tävlingen väldigt mycket nu för att det är precis så jag vill ha det.

ANNONS

- Jag känner stor skillnad på hur jag tänker. Om jag tänker att det inte kommer gå, då går det inte.

Mental träning

Det nya tränarparet är ett stort stöd.

- De är peppande och jag kan vara ärlig med hur jag känner. Det är mest mina egna tankar som spökar.

Förutom stödet från tränarna får hon, och vill införa mer, mental rådgivning.

- Jag vill ännu mer träffa en mental tränare eller en idrottspsykolog och få in det i min vardag. Det kan behövas just nu. Men det ska nog gå att få ordning på.

Algotsson var favorit på SM men tog "bara" silver bakom tre år yngre Anita Östlund. Poängen var långt ifrån personbästat och Sveriges OS-plats står nu mellan Algotsson och Östlund. EM i Moskva i januari ser ut att bli avgörande.

ANNONS

- Jag är glad att jag lyckades göra någonting alls (på SM) och att jag åkte dit. Egentligen är jag i bra form och hade kunnat åka bättre på SM. Det känns väldigt typiskt att det kommer nu, när det är EM och allt.

- Trots den mentala biten just nu är jag glad att jag inser vad jag behöver jobba på. Fokus nu ligger på det mentala.

TT

Fakta: Matilda Algotsson

Född: 29 maj 1998 i Stockholm.

Längd: 161 cm.

Bor: Skövde.

Klubb: Tibro.

Främsta resultat: 13:e plats i EM 2016 och EM 2017. SM-silver 2017.

Aktuell: Tävlar i EM i januari och gör upp med Anita Östlund om Sveriges enda OS-plats.

Styrkor: – Jag har bra grund för allting. Stabila hopp och piruetter.

ANNONS