Tampa Bays Ondrej Palat och Erik Cernak firar den förres mål till 3–1.
Tampa Bays Ondrej Palat och Erik Cernak firar den förres mål till 3–1. Bild: Gerry Broome/AP/TT

Tampa Bay har kopplat greppet

Montreal låg på, Montreal hade chanserna – och det var Montreal som missade. För det var Tampa Bay som gjorde målen. Efter 3–1 i natt leder laget Stanley Cup-finalen med 2–0 i matcher.

ANNONS

Tampa Bay fick för första gången i år i det närmaste fylla läktarna hemma i Amalie Arena. Men de knappt 18 000 på plats fick inte den klang- och jubelföreställning de hade hoppats på.

Gästerna från Montreal låg på för att kunna utjämna i finalserien och hemmahjältarna räddades gång på gång av målvakten Andrej Vasilevskij.

– Det är ingen hemlighet att det är hans förtjänst att vi är här. Och sedan kunde vi avgöra i rätt ögonblick, säger Blake Coleman, som stod för matchens 2–1-mål.

När Montrealspelarna mest såg ut att förbereda sig för den tredje perioden snodde Barclay Goodrow åt sig pucken, skrinnade in i anfallszon och fick i väg en passning. Coleman slängde sig raklång och fick klubban på pucken och med lagets blott sjunde skott på mål i perioden kom det andra målet – med mindre än två sekunder kvar att spela av mittperioden.

ANNONS

"Ber inte om ursäkt"

Ledningen speglade inte alls matchbilden. Gästerna fortsatte att dominera och fick iväg 43 skott mot Vasilevskij, nästan dubbelt så många som Tampa Bay fick till på andra sidan av isen. Men när Joel Edmudson gav bort pucken bakom egen kasse kunde Ondrej Palat sätta slutresultatet 3–1.

– Det var ingen särskilt bra insats från vår sida, men vi ber inte om ursäkt. Som sagt, bra lag vinner ibland på det här sättet också, säger Tampa Bays Victor Hedman till Aftonbladet.

– Men vi tar en match i taget och vet att vi måste spela mycket bättre än i kväll, annars kommer vi inte att vinna så många fler matcher.

"Det är kul det här"

Tampa Bay leder med 2–0 i matcher och nu väntar två kamper i Kanada. Bara fem lag har lyckats vända ett 0–2-underläge i en Stanley Cup-final, men ett av de lagen var just Montreal, 1971.

Och laget har inte gett upp hoppet om en 25:e titel.

– Slutspelsmatcherna är så täta, en studs här en studs där. Allt avgörs av så lite. Vi spelade bra i dag och om vi fortsätter så här kommer vi att vinna, säger Corey Perry och påminner om att laget låg under med 1–3 mot Toronto i slutspelets första omgång.

ANNONS

– Det är kul det här. Det är hockey. Får vi med oss en studs nästa gång så är vi med igen.

I match tre väntar dock inga fullsatta läktare. De styrande i provinsen Québec meddelade på onsdagen att bara 3 500 åskådare får släppas in mot hockeylagets önskade 10 500.

Fakta: Stanley Cup-finalen

Årets Stanley Cup-final spelas mellan Tampa Bay och Montreal.

Tampa Bay leder med 2–0 i matcher.

Match 1: Tampa Bay–Montreal 5–1.

Match 2: Tampa Bay–Montreal 3–1.

Match 3: Montreal–Tampa Bay, natten mot lördagen den 3 juli.

Match 4: Montreal–Tampa Bay, natten mot tisdagen den 6 juli.

Match 5 (om det behövs): Natten mot torsdagen den 8 juli, spelas i Tampa.

Match 6 (om det behövs): Natten mot lördagen den 10 juli, spelas i Montreal.

Match 7 (om det behövs): Natten mot måndagen den 12 juli, spelas i Tampa.

ANNONS