Talangen vill bli bäst i världen

Han var årets rookie i världscupen förra säsongen – och är ännu bättre nu. Sebastian Samuelsson, 20, gör ingen hemlighet av vad som är slutmålet.

ANNONS
|

För många idrottare kan det vara en chockartad upplevelse att som junior ställas mot världseliten på seniornivå.

För Sebastian Samuelsson uteblev chocken förra vintern. Snarare blev han överraskad över hur litet steget var.

- Jag hade som mål innan förra säsongen att få åka några världscuplopp och ta poäng någon gång, men så tog jag poäng i nästan varje lopp och var topp 20 fyra gånger. Jag trodde nog att det skulle vara tuffare att hänga med, säger Samuelsson.

ANNONS

I våras prisades han som årets rookie i världscupen och under sommarhalvåret har han ökat träningsdosen en hel del. Förhoppningen är att resultaten av träningen ska märkas redan i världscuppremiären i Östersund.

- Framför allt har jag lagt mycket krut på skyttet. Den andra träningen måste man ju öka progressivt, men i skyttet kan man lägga på ganska mycket träning på en gång. Jag kan ju stå och torrskjuta i min lägenhet hur mycket som helst.

Pichler dämpar kraven

Wolfgang Pichler återvände till landslaget 2015 och kunde snabbt konstatera att den då nyblivne guldmedaljören i ungdoms-OS var en "diamant", men att det krävdes tålamod med talangen. Nu har den tyske tränaren fått slipa på sin skidskyttediamant i drygt två år – och Pichlers uppfattning är ungefär densamma.

- Det ser bra ut och han kan bli "a big champ", men jag vill inte höja honom för mycket i media, säger han.

ANNONS

Samuelsson:

- Jag känner att Wolfgang tror på mig, men jag tror att han försöker skydda mig lite och vill inte att det ska bli för mycket på en gång. Jag som person kan ha lite bråttom ibland och vill visa vad jag går för, då kan det vara bra att ha någon i närheten som bromsar lite.

"Känns häftigt"

Att målen är höga inför framtiden är det i alla fall ingen tvekan om. 20-åringen från Sollefteå vill vinna OS-guld och bli bäst i världen, men först handlar det om att få åka till OS i Pyeongchang i februari.

- OS har jag drömt om sedan jag var liten, det känns häftigt att vara så nära, säger Samuelsson som när VC-säsongen inleds på söndag ska åka singelmixed-stafetten tillsammans med Linn Persson.

- Det ska bli skitkul, jag har aldrig åkt singelmixed internationellt tidigare. Det blir en bra start på säsongen och jag hörde till exempel att Frankrike ställer upp med (Martin) Fourcade och (Marie) Dorin Habert, så det blir tuffast möjliga motstånd och en kul utmaning.

ANNONS
TT

Fakta: VC-premiären i Östersund

Östersund står som vanligt värd för säsongens första världscuptävlingar i skidskytte. Tävlingsprogrammet:

Söndag 26 november: Singemixed-stafett (Linn Persson, Sebastian Samuelsson) och mixedstafett (Hanna Öberg, Anna Magnusson, Jesper Nelin, Fredrik Lindström).

Onsdag 29 november: 15 km distans, damer.

Torsdag 30 november: 20 km distans, herrar.

Fredag 1 december: 7,5 km sprint, damer.

Lördag 2 december: 10 km sprint, herrar.

Söndag 3 december: 10 km jaktstart, damer, och 12,5 km jaktstart, herrar.

ANNONS