Tadej Pogacar historisk Tour de France-segrare

Det avgjordes på lördagen och på söndagen blev det helt klart – den stortalangen Tadej Pogacar vinner Tour de France 2020 som första sloven någonsin.
– Jag kan inte beskriva med ord hur det känns, säger 21-åringen.

ANNONS
|

Inför lördagens bergstempo, den sista etappen där något kunde förändras i totalställningen, ledde slovenen, och en av förhandsfavoriterna, Primoz Roglic Tour de France med nästan en minut till sin landsman, den 21-årige Tour de France-debutanten Tadej Pogacar.

Då hände det få trott skulle hända. Primoz Roglic klappade ihop totalt och Tadej Pogacar stod för en start etapp och gick i mål som etappsegrare, hans tredje etappseger i touren, nästan två minuter före landsmannen Roglic. Där var det avgjort – Pogacar skulle bli den näst yngsta segraren någonsin i Tour de France.

Tourens sista etapp på söndagen med målgång på Champs-Elysees i Paris var som vanligt en spurtetapp där totalställningen inte skulle förändras så länge toppåkarna höll sig på cyklarna och tog sig i mål.

ANNONS

Vann tre tröjor

Team Emirates Tadej Pogacar höll sig på cykeln och gick mål med den gula ledartröjan som den yngsta totalsegraren sedan Henri Cornet 1904.

– Det är helt galet. Jag kan inte beskriva med ord hur det känns, säger han efter målgång.

Han fortsätter:

– Idag var en väldigt speciell dag tillsammans med mitt lag, vi fick till slut chans att prata lite på cykeln och inte bara gasa på. Jag har stor respekt för alla åkare, alla har gratulerat mig idag och jag är väldigt tacksam.

Segern blir en tidig födelsedagspresent för slovenen som på måndagen fyller 22 år.

– Den bästa födelsedagspresenten, men jag är inget stort fan av min födelsedag, säger Pogacar.

Irländsk seger på etappen

Pogacar vann även bergspristävlingen (den rödprickiga tröjan) och tävlingen för bästa åkare under 25 år (den vita tröjan). Pogacar fick alltså gå upp på podiet på Champs-Elysees och ta emot tre tröjor för segrar i de tre klasserna.

Tvåa i Tour de France blev Jumbo-Vismas Primoz Roglic och trea Trek-Segafregos australier Richie Porte.

Segern är Pogacars första totalseger i en Grand Tour. Förra året vann han tre etapper i Vuelta a España och vann ungdomstävlingen då just Primoz Roglic vann totalt och blev den första sloven att vinna en Grand Tour. Pogacar är det första slovenen att vinna Tour de France.

ANNONS

Etappen i Paris då? Den vann Deceuninck-QuickSteps irländare Sam Bennett före dansken Mats Pedersen och slovaken Peter Sagan efter en tight spurt. Bennett vann också den totala poängtävlingen (den gröna tröjan). Den totala lagtävlingen vanns av Team Movistar.

Senaste segrarna i Tour de France:

2020: Tadej Pogacar, Slovenien.

2019: Egan Bernal, Colombia.

2018: Geraint Thomas, Storbritannien.

2017: Chris Froome, Storbritannien.

2016: Chris Froome, Storbritannien.

2015: Chris Froome, Storbritannien.

2014: Vincenzo Nibali, Italien.

2013: Chris Froome, Storbritannien.

2012: Bradley Wiggins, Storbritannien.

2011: Cadel Evans, Australien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS