Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir inget Billdal horse show i år – detta på grund av spridningen av ett abortvirus hos hästar.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Det blir inget Billdal horse show i år – detta på grund av spridningen av ett abortvirus hos hästar. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Tävlingsstopp i svensk ridsport – Billdal horse show ställs in

Flera hästar har dött av det smittsamma abortviruset. Nu agerar Svenska Ridsportförbundet – och stoppar alla tävlingar fram till 28:e mars.
Det innebär att Billdal horse show tvingas ställa in.
– Vi tittar på möjligheterna att arrangera det längre fram, säger tävlingskommitténs ordförande Jeanette Ehrnrooth.

De senaste dagarna har det rapporterats om utbrottet av det smittsamma abortviruset. Det är en neurologisk form av herpesviruset EHV-1 och flera hästar har dött efter att de smittats. Symptomen är bland annat feber – men för de som drabbas värre kan förlamning i bakdelen följa.

Jeanette Ehrnrooth och Billdal horse show har följt utvecklingen av viruset noga.

– Vi har sett hur tongångarna gått i Europa. Beskedet var inte helt oväntat. Vi har pratat om det de senaste dagarna och varit beredda på det, säger hon.

”Viktigast att stoppa smittan”

De har fått spendera dagen med att boka av tillfälliga stall och meddela funktionärer, sponsorer och domare om att tävlingarna ställs in.

– Det är väldigt tråkigt att behöva ställa in men det är ett klokt beslut. Jag tror att alla som håller på med hästar håller med om att det viktigaste är att stoppa den förfärliga smittan som faktiskt tar död på vissa hästar.

Extra tråkigt, med tanke på att Billdal horse show i år skulle vara värd för Gothenburg horse shows nationella finaler.

– Vi var väldigt glada över att de hade bett oss att vara värd och det hade varit jätteroligt att anordna tävlingarna, men det är som det är, säger Jeanette Ehrnrooth.

Billdal horse show kan eventuellt arrangeras senare under året

Men helt kört kanske det inte är för årets upplaga av Billdal horse show. Jeanette Ehrnrooth berättar att diskussioner förekommer kring ett eventuellt senareläggande av tävlingen.

– Vi tittar på möjligheten att arrangera det längre fram. Men det är svårt när vi inte vet hur smittan kommer utvecklas och hur länge restriktionerna kommer gälla. Vi ska ha ett möte i tävlingskommittén på onsdag, så vi får se hur läget ser ut då, säger hon.

"Allvarligaste utbrottet på många årtionden”

Sabrina Ibáñez, generalsekreterare i Internationella ridsportförbundet (FEI), har tidigare uttryckt stor oro kring läget.

– Utbrottet är förmodligen det allvarligaste vi har haft i Europa på många årtionden, berättade han för tidningen Ridsport.

FEI har valt att införa tävlingstopp i alla ridsportdiscipliner, till och med den 28 mars, i tio europeiska länder. Bland annat Frankrike, Nederländerna och Tyskland.

Även Sverige har haft konstaterad smitta som kunnat koppla till utbrottet som tog fart i spanska Valencia.

Tidigare har det inte varit aktuellt med ett tävlingsstopp i Sverige, men under fredagen meddelade Svenska Ridsportförbundet att man stoppar alla tävlingar i fram till och med 28 mars.

Gothenburg Horse Show i riskzonen

Gothenburg Horse Show startar i år den 31 mars och pågår till den 4 april. Än så länge finns inga planer på att ställa in evenemanget, som kommer vara publiklöst i år på grund av coronapandemin.

– Vi delar förbundets tankar om att vara försiktiga i det här läget. Det tycker vi är bra. Den här försiktigheten ger oss en trygghet inför världscupfinalerna i Göteborg. Vi jobbar på mot finalerna och förbereder för de extra säkerhetsåtgärder som vi har, säger Tomas Torgersen.

Senast den 21 mars kommer ridsportförbundet meddela om tävlingsstoppet förlängs – och därmed riskerar att ställa in också Gothenburg Horse Show.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.