Skytteligaledaren Williot Swedberg har gjort fem allsvenska mål på lika många matcher.
Skytteligaledaren Williot Swedberg har gjort fem allsvenska mål på lika många matcher. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Swedberg: "En dröm som går i uppfyllelse"

Fem matcher, fem segrar. Serieledande Hammarby bara fortsätter att vinna och Williot Swedberg bara fortsätter att göra mål. Efter dubbla fullträffar borta mot Sirius (3–0) leder 18-åringen nu ensam den herrallsvenska skytteligan.

ANNONS

– Det är en dröm som går i uppfyllelse nu men jag är inte klar nu, eller jag vill i alla fall inte vara klar nu. Jag ska fortsätta framåt, säger Williot Swedberg efter sitt fjärde och femte allsvenska mål i vår.

Helsingborg, Gif Sundsvall, Mjällby, Degerfors och nu även Sirius. Hammarby fortsätter att vinna och är nu uppe i fem raka vinster. En så bra säsongsinledning har "Bajen" inte haft i den högsta serien sedan 1970-talet.

En av de främsta anledningarna stavas Williot Swedberg:

– Vinsten är det viktiga, målen är bara en bonus, säger supertalangen innan han på TT:s fråga om han inte nyper sig i armen ibland brister ut i ett leende:

ANNONS

– Jo, det är såklart coolt att vara med om det här. Jag har drömt om det sedan jag var liten men jag ska inte flyga iväg nu. Jag ska hålla mig på jorden.

Snabb framgång

Den offensive mittfältaren gjorde sin debut i högsta serien förra sommaren, tog för sig direkt och jobbade sig i höstas in i Hammarbys startelva där han – trots att det inte ens gått ett år sedan de första stegen på allsvensk mark – redan känns given.

Och även om Hammarbytränaren Marti Cifuentes ville lyfta fram flera av spelarna efter 3–0 mot Sirius så ser såklart även han att den 18-årige jättetalangen står ut i mängden efter mål i premiären mot Helsingborg, två mål borta mot GIF Sundsvall i omgång två och två nya mål under måndagen, båda på fasta situationer, vid bortre stolpen, mot Sirius.

"Fancy midfielder"

– Williot bestämmer själv hur bra han ska bli. Han är en ödmjuk kille som vill bli bättre och som lyssnar på allt som sägs på träningarna och alltid jobbar hårt. Men alla måste förstå att det inte kommer gå så här bra i varje match, det är bara så det är. Williot vet redan att han ska vara ödmjuk och jobba hårt. För mig gäller det att hjälpa honom att utvecklas i spelet, resten sköter han själv, säger Cifuentes som ser superlöftet i tre, fyra olika positioner i spelet framöver:

ANNONS

– Han har redan spelat som högerytter, som nummer 9 och som vänsterytter men också som en ”fancy midfielder”. Mitt jobb varje vecka är att analysera var han passar bäst i den kommande matchen, var han får ut mest av sina styrkor.

Mot Sirius gjorde Williot Swedberg 1–0 i 41:a och 3–0 i 78:e minuten, två mål som snabbt låg ute som höjdpunkter på sportsajter. Som 18-åring är det inte helt lätt att försöka hålla fötterna på jorden samtidigt som alla påminner en om framgången.

Följer föräldrarnas ord

– Mamma (Malin Swedberg) och pappa (Hans Eskilsson) har sagt att jag ska hålla mig på jorden och lagkamraterna har sagt att jag inte ska kolla i media så jag försöker hålla det borta och kollar inte i media om det går bra eller när det går dåligt.

TT: Så undviker du alla sportsajter nu? Eller blundar du och scrollar förbi när Hammarby kommer upp?

– Ha, ha, ja typ så, säger Williot Swedberg och brister ut i ett stort skratt.

För trots att han vill vara i nuet så hoppas han verkligen att detta inte är hans bästa tid som spelare:

– Nej, jag ska vara som bäst om tio år. Det är ju inte nu jag ska vara bäst. Men viktigast är att hålla fötterna på jorden, det har mamma och pappa sagt från första början och det vet jag att de tycker att jag har.

ANNONS
ANNONS