Sverige förlorade OS-kvalmatchen mot Belgien.
Sverige förlorade OS-kvalmatchen mot Belgien. Bild: Virginie Lefour/Belga Photo/TT

Sverige förlorade mot Belgien – missar OS

Det blir inget OS för det svenska basketlandslaget. Trots ledning med sju poäng förlorade Sverige måstematchen mot Belgien med 53–61.
– Det är tungt, säger Kalis Loyd.

Efter storförlusterna – med 21 poäng mot Japan och 30 poäng mot Kanada – var svensk seger en nödvändighet mot Belgien. I ett drömscenario dessutom med minst 15 poäng, för att nå OS av egen kraft och slippa vara beroende av resultatet mellan Japan och Kanada.

Det gick inte vägen.

– Tungt, drömmen var fortfarande vid liv när matchen började. Men vi är inte redo att spela OS, säger Sveriges forward Kalis Loyd.

Med kniven mot strupen, i avslutningen mot hemmanationen, såg det till en början ut som att Sverige äntligen hade växt in i OS-kvalkostymen.

I alla fall defensivt.

Ledde med sju

Försvarsspelet var uppoffrande och inför mer än 4 000 högljudda åskådare i Oostende hade belgiskorna stora problem i anfallsspelet. Under en period på tio minuter i första halvlek lyckades Belgien bara göra två poäng och när lagkapten Elin Eldebrink samtidigt var het framåt, med flera påpassliga offensiva returer och sju raka poäng, ryckte Sverige till sig en ledning med som mest 23–16.

Men när Belgien var i rejäl gungning blev det samma blågula visa som i de två tidigare matcherna.

En svag avslutning av första halvlek följdes av en ännu sämre start efter paus – och efter 16 raka belgiska poäng (!) hade matchen svängt fullständigt. När Frida Eldebrink till slut lyckades gå mot korgen och få i två poäng hade Sverige varit poänglöst i drygt åtta minuter.

Meesseman glänste

Två snabba trepoängare från Binta Drammeh och Frida Eldebrink såg ut att kunna ta Sverige tillbaka i matchen igen, men världsstjärnan Emma Meesseman (24 poäng totalt) replikerade med fyra raka poäng och såg till att Belgien ledde 42–33 med inför slutperioden.

Där lyckades Sverige krypa lite närmare först när det var för sent och det blir därmed Belgien och inte Sverige som i Tokyo får spela OS för första gången.

Landslaget gick in i OS-kvalet som underdog mot tre världsnationer och det hade krävts en spektakulär insats för att klara uppgiften. Sverige gjorde sin bästa match mot Belgien, men sett över hela kvalet var det alldeles för få spelare som bidrog med någonting extra eller ens nådde upp till normal standard. Inte minst anfallsspelet har haltat – Sverige har som mest gjort 54 poäng i en match.

– Vi ska vara stolta över att vi gör vår bästa match i dag, även om det inte räcker till och det är tråkigt, säger Kalis Loyd.

– Man måste alltid sätta mål och drömmar och om inte vi gör det kommer inte nästa generation göra det heller.

För många av de svenska nyckelspelarna kan det här ha varit sista chansen att få spela ett OS. Stjärntvillingarna Eldebrink har länge varit ledargestalter i det här landslaget och är 32 år nu. Louice Halvarsson är 31, snart också Kalis Loyd och frågan är om 80-talisterna från "den gyllene generationen" fortfarande spelar basket på toppnivå om fyra år.

Det närmaste målet för landslaget blir nu att nå EM nästa sommar. Sverige har inlett det pågående kvalet med två segrar.