Marcus Sörensen, Adrian Kempe, Mario Kempe och Jonathan Pudas firar ett av Sveriges fyra mål i segermatchen mot Storbritannien.
Marcus Sörensen, Adrian Kempe, Mario Kempe och Jonathan Pudas firar ett av Sveriges fyra mål i segermatchen mot Storbritannien. Bild: Roman Koksarov/AP/TT

Sverige vann måstematch: "Visar karaktär"

Sveriges slutspelschans i ishockey-VM lever. Mindre än ett dygn efter kollapsen mot Tjeckien kom andra segern i årets turnering, 4–1 över Storbritannien.
– Det visar på bra karaktär att komma ut och göra en jättebra match i dag, säger backen Jonathan Pudas som gjorde det matchvinnande målet.

ANNONS

Mindre än 24 timmar efter den tunga förlusten mot Tjeckien var Tre Kronor tvunget att leverera.

Visserligen mot lågt rankade Storbritannien, men känslomässigt tog förlusten – och sättet den kom på – hårt på svenskarna.

– Det var så klart en tuff förlust, hade vi vunnit i går hade vi suttit i en bra mycket bättre sits. Men efter kvällsfikat började man ändå titta framåt och se att det fanns en bra chans om vi vinner resten och då börjar man ladda om och fokusera på det, berättar Pudas.

Efter en krampaktig knappa första halva av matchen var det också Pudas som stod för islossningen.

ANNONS

Tapper målvakt

Hans 2–1-mål efter sju minuter av den andra perioden fick svenskarna att spela ut. Dessförinnan hade Storbritannien tagit ledningen genom Hanhals-bekantingen Liam Kirk, turneringens bäste målskytt med fem mål, innan Marcus Sörensen kvitterade i powerplay.

Även om det svenska övertaget var stort hela matchen var det först efter ledningsmålet som Tre Kronor med ett rörligt och mer direkt spel kunde skapa riktigt heta målchanser.

Att det stannade vid 4–1 kan britterna tacka tappert stridande målvakten Ben Bowns för. Sverige vann skotten med 56–14 och Bowns stod för 52 räddningar.

Mario Kempe blev tvåmålsskytt då han fyllde på med 3–1 fem minuter efter Pudas mål och sedan fastställde 4–1 i den sista perioden.

– Vi tog bättre avslut och hade mer trafik på mål. Vi pratade om det inför att det är lätt att man bara spelar runt och inte tar sig in i de jobbiga områdena. Jag tyckte vi hade en bra balans i dag, säger Kempe.

Lyckosam kedja

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv hade plockat in Marcus Sörensen tillsammans med bröderna Kempe, Adrian och Mario. Dennis Rasmussen fick vila.

Den nykomponerade kedjan levererade.

– Jag tyckte det fungerade bra. Sörensen är väldigt "skillad" och duktig på att hålla i pucken och släppa den i rätt lägen. Det funkade bra med Dennis också. Jag uppskattade att spela med Adrian och "Sören" i dag, det kan bli bra mot svårare motstånd också, säger Kempe.

ANNONS

Efter förlusten mot Tjeckien är det bara måstematcher som återstår för Sverige i VM. Den första är avbockad, nu har svenskarna en vilodag på lördag innan Slovakien (söndag) och Ryssland (måndag) väntar i gruppavslutningen.

Sverige har inte allt i egna händer – men två vinster till kan rädda laget från fiasko och missat slutspel.

Det har inte hänt sedan VM i Prag 1985 och det har aldrig hänt sedan det nuvarande formatet med åtta lag till kvartsfinal infördes 1992.

– Vi lever ännu. Det är bara att fortsätta köra på och hoppas att det räcker med två segrar till, säger Pudas.

Fakta: Så når Sverige slutspel

Sverige behöver förmodligen vinna båda sina återstående matcher och dessutom ta trepoängare. I så fall stannar laget på 12 poäng. Det finns fortfarande alldeles för många variabler i teorin, men här är de som i praktiken ser ut att vara de mest logiska möjligheterna:

+ Att gå till slutspel på Slovakiens bekostnad. Vinner Sverige sina två återstående matcher i ordinarie tid och Slovakien tar max 12 poäng, går Tre Kronor till slutspel tack vare seger i inbördes möten. Slovakien har förutom Sverige också kvar att möta Danmark och Tjeckien.

+ Att gå till slutspel på Tjeckiens bekostnad. Förlorar Tjeckien en av sina tre återstående matcher, den sista exempelvis mot grannen Slovakien, stannar laget på 11 poäng. Då är Tre Kronor en poäng före i sluttabellen om laget tar full pott. Förutom Slovakien har Tjeckien också kvar att möta Storbritannien och Danmark.

+ Tabellen just nu: ROC (Ryssland) 9 poäng, Schweiz 9, Slovakien 9, Sverige 6, Tjeckien 5, Danmark 5, Storbritannien 4, Belarus 4.

ANNONS