Sverige vann EM-brons i handboll – klara för OS

Stjärnsmällen i semifinalen stoppade inte Sverige.
En stukad fot stoppade inte Andreas Palicka.
Målvakten storspelade när Sverige vann EM-bronsmatchen mot Tyskland med 34–31 och samtidigt säkrade en OS-plats.

ANNONS
|

Inför avkast i handbollstemplet Lanxess Arena hyllades tyske målvakten Andreas Wolff när han fick ta emot priset som hela EM-turneringens bästa målvakt.

Men den här eftermiddagen var han inte ens planens bästa burväktare.

I stället var det Andreas Palicka som ännu en gång visade sin förmåga att ta fram sitt bästa spel när det gäller som mest. Palicka, som stukade foten rejält i semifinalen, presenterade sig direkt med en räddning i Tysklands första anfall. När 37-åringen gjorde sin tionde räddning och direkt efteråt frispelade Sebastian Karlsson med en precis långpassning ledde Blågult med 14–7. Kvicke Ḱarlsson var ett sylvasst kontringshot och målet var hans fjärde i matchen.

ANNONS

Tysk comeback

För bara två dagar sedan var det Sverige som låg under med sju mål, i semifinalen mot Frankrike. Då stod Blågult sedan för en otrolig vändning, bara för att i slutet rånas på "miraklet i Köln" när domarna valde att godkänna fransmännens kvitteringsmål i slutsekunden.

Nu var det värdnationens hjältar, högljutt påbackade av merparten av de drygt 19 000 åskådarna, som var pressade att försöka reprisera Sveriges vändning.

Tyskarna gjorde ett tappert försök. Palicka var inte lika lyckosam efter paus och byttes ut mot Tobias Thulin och den svenska ledningen var bara 24–21 när Glenn Solberg begärde timeout, med mer än kvarten kvar att spela.

Två raska mål av Felix Claar – EM:s bäste svensk – såg till att utöka till fem måls ledning, men Tyskland gav sig inte.

Får spela OS

Hemmalaget kröp närmare, Palicka kom tillbaka, men ledningen krympte till uddamålet. Då klev han fram med några viktiga räddningar igen, den enorme Palicka. Och när Claar sköt 33–30 hade inte Tyskland mycket tid kvar att vifta på.

Sverige kan i och med segern fira både ett EM-brons och en säkrad plats i OS i Paris i sommar. Direkt efter matchen samlades de svenska spelarna i en stor glädjehög.

Fakta: Sveriges matcher i EM

Första gruppspelet: Bosnien-Hercegovina 29–20, Georgien 42–26, Nederländerna 29–28.

Mellanrundan: Slovenien 28–22, Danmark 27–28, Portugal 40–33, Norge 23–33.

Semifinal: Frankrike 30–34 (efter förlängning).

Bronsmatch: Tyskland 34–31.

Fakta: Sveriges fem senaste mästerskap

EM 2024: Brons.

VM 2023: Fyra.

EM 2022: Guld.

OS 2021: Ut i kvartsfinal.

VM 2021: Silver.

ANNONS