Pia Sundhage.
Pia Sundhage.

Sverige utslaget ur EM: "Sjukt overkligt"

Nederländerna slog ut Sverige i EM-kvartsfinalen och efteråt hade svenskorna svårt att greppa att det verkligen hänt.

ANNONS
|

Det som skulle bli en triumfmarsch i Pia Sundhages sista mästerskap som förbundskapten slutade inte som OS-tvåan hoppades. När publiken började sjunga just Triumfmarschen ur Aida så var det för de "orangea lejoninnorna".

Nederländerna, som aldrig tidigare gått förbi kvartsfinalspel i något mästerskap, tog sig välförtjänt till semifinalspel efter att ha imponerat med tre segrar i gruppspelet och övertygande slagit Sverige i kvartsfinalen.

- Det var nu som det gällde och vi var tvungna att leverera och då gör vi inte det. Det känns som om man knappt varit med och spelat EM, säger Lisa Dahlkvist.

ANNONS

Sverige var beredd på den nederländska offensiven från start och skötte det defensiva hemjobbet bra inledningsvis. Men Sverige fick inte riktigt igång sitt omställningsspel och i stället för att få med sig hela laget upp i anfallen slogs det lite för många långa bollar mot anfallarna Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö.

"Fick en lektion"

I stället, efter en dryg halvtimmes spel, spräckte Lieke Martens målnollan sedan Vivianne Miedema gjorts ner av Jessica Samuelsson precis på straffområdesgränsen. Martens slog bollen igenom den svenska muren där Anouk Dekker flyttat på sig. Bollen gick in vid högra stolpen – där Hedvig Lindahl inte alls fanns på plats som hon borde.

- Jag stod där och försökte täcka båda hörnen. Med facit i hand borde jag låtit muren täcka det ena hörnet. Jag är inte nöjd, jag fick en lektion av Martens, säger Lindahl.

I andra halvlek försökte Sverige pressa på för att få en kvittering. Både Rolfö och Blackstenius fick chanser.

- Personligen är jag ganska missnöjd över de lägena jag har och hur jag sköter dem. Jag är inte nöjd med avsluten, säger Blackstenius.

ANNONS

"Stort för oss"

Ett högt pressande Sverige hann inte hem då den supersnabba högeryttern Shanice van de Sanden nåddes med en crossboll från Martens, sprintade ifrån Nilla Fischer och slog bollen in till den framrusande Vivianne Miedema som bara hade att bredsida in 2–0, hennes första mål i EM.

- Vi är väldigt glada över segern. Det var inte lätt för oss, det var tufft i duellerna, men med bra tajmning fick vi 1–0. Sen tappade de lite självförtroende och vi kunde ta över, säger Lieke Martens.

- Vi har kämpat hårt för att närma oss lagen i toppen. Och nu vinner vi mot ett topplag i EM, det är stort för oss.

Doetinchem, TT:s utsända

Fakta: EM-slutspelet

Kvartsfinaler:

29 juli: Nederländerna–Sverige 2–0.

30 juli: Tyskland–Danmark (start 12.00), Österrike–Spanien (18.00), England–Frankrike (20.45).

Semifinaler:

3 augusti: Nederländerna–England/Frankrike, Tyskland/Danmark–Österrike/Spanien.

Final:

6 augusti, 17.00, i Enschede.

ANNONS