Det blev seger för lag Oskar Eriksson i måstematchen mot Norge. Arkivbild.
Det blev seger för lag Oskar Eriksson i måstematchen mot Norge. Arkivbild. Bild: John Locher/AP/TT

Sverige tog sista chansen – vann måstematcherna

En knackig start på curling-EM har gett de svenska landslagen ett prekärt läge inför avslutningen. Herrarna tog en sista livlina när man besegrade Norge med 6–5. Även damerna gjorde sitt och besegrade samma motstånd med 7–6.
– Det var på tiden, säger vikarierande skippern Oskar Eriksson.

ANNONS

Utan ordinarie skippern, skadade Niklas Edin, har de svenska curlingherrarna haft svårt att få upp farten i EM i Östersund. På måndagsförmiddagen blev det först 6–7 mot Schweiz, lagets tredje förlust på fyra matcher.

Men senare under dagen såg det desto bättre ut. Med kniven mot strupen såg herrarna, ledda av Oskar Eriksson i Edins frånvaro, till att leverera.

Sverige tog en tidig ledning innan Norge skulle resa sig och hämta ikapp. I sista omgången rullade svenskarna in den avgörande stenen och vann med 6–5.

Slutspelshoppet lever

– Det var på tiden att vi fick en vinst med oss igen. Det har varit ett par tuffa matcher där vi inte kommit upp till den nivå vi eftersträvar. Norge är ett bra lag så skönt att vinna och vi kan jobba vidare på det i morgon, säger Oskar Eriksson till Svenska curlingförbundet.

ANNONS

Därmed lever hoppet om vidare avancemang för lag Eriksson. Sverige är nu bara en plats efter Tyskland som innehar den sista slutspelsplatsen.

På tisdagen väntar dubbla matcher, först mot Tjeckien och därefter mot just Tyskland. Fyra matcher återstår av gruppspelet och därefter väntar semifinaler.

Avgjorde med sista sten

Det har inte gått mycket bättre för de svenska damerna. I en svängig match mot Skottland blev det till slut förlust, 5–7.

Sverige, med skippern Anna Hasselborg som ankare, tog greppet om matchen efter en trepoängare i den sjätte omgången, men trots 5–3-ledning i det skedet tappade man till förlust.

Senare under kvällen väntade möte med Norge, där Sverige helst inte fick förlora. Det började också bra för de blågula damerna som hade en till synes betryggande ledning med 6–3 inför de avslutande två omgångarna.

Jämnt i slutspelskampen

Men detta skulle bli en rejäl rysare. Precis som mot Skottland tappade Sverige och Norge utjämnade till 6–6 inför den tionde och sista omgången. Där såg Anna Hasselborg till att avgöra med matchens sista sten och Sverige vann med 7–6.

En viktig seger för Sverige som därmed går upp på samma poäng som Norge, Tyskland, Turkiet och Skottland i kampen om den sista slutspelsplatsen.

Tre gruppspelsmatcher återstår. Närmast väntar Ungern på tisdagen.

ANNONS
Lag Anna Hasselborg tog en viktig seger mot Norge med 7–6. Arkivbild.
Lag Anna Hasselborg tog en viktig seger mot Norge med 7–6. Arkivbild. Bild: James Doyle/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS