Sverige tar OS-guld i skidskyttestafetten

Sverige tar OS-guld i skidskyttestafetten. Det efter att Elvira Öberg bjudit på en uppvisning på sista sträckan.

ANNONS
|

Sverige lyckades hålla undan och kan titulera sig olympiska mästare i skidskyttestafett på damsidan. Laget som gjorde det består av Linn Persson, Mona Brorsson, Hanna Öberg och Elvira Öberg.

Man kom till stafetten med höga medaljförhoppningar, och lyckades överträffa dem alla. Mycket tack vare Linn Persson och Mona Brorsson, som bäddade fint för systrarna Öberg. Här tog det fart på allvar.

Hanna Öberg, som haft ett tungt OS fram tills nu, åkte så att snön yrde. Trots tre extraskott i det stående skyttet kunde hon lämna över till sin syster Elvira Öberg i ledning med 7,4 sekunder.

– Det är en riktigt häftig känsla. Vi vet att vi har alla förutsättningar för att vinna guld men då måste vi göra jobbet och vi gör det. I dag är man bara väldigt stolt, säger huvudtränare Johannes Lukas.

ANNONS

Höll nerverna i styr

Och som hon förvaltade ledningen. Hon hade tagit tolv sekunder redan vid den första mellantiden, och fortsatte sedan bara att öka.

Vid det liggande skyttet sköt hon fullt, och stark åkning såg till att hon kunde åka in ensam på vallen till det sista skyttet. Elvira Öberg lyckades där hålla nerverna i styr, och klarade sig med ett extraskott.

Därifrån var det bara transportsträcka, och Elvira Öberg kunde i ensam majestät glida in i mål. Sverige säkrar OS-guldet med ett avstånd på tolv sekunder ner till det ryska laget. Bronset går till Tyskland.

– Jag tycker det är välförtjänt att vi vinner, vi vinner inte på att andra gör något fel, vi gör det för att vi är bäst. Ni kan skriva vad ni vill, men jag vill lyfta fram vårt lag, det här är ett lagguld.

Guldet är Sveriges sjätte i Peking – det är också det första någonsin för ett svenskt damlag i stafett.

– Vi var favoriter. Jag sade också i morse att om vi inte får någon medalj då simmar jag hem, men jag ändrade det till att jag går hem, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

– Jag är så stolt över de där fyra brudarna. Vi såg fram emot den här dagen sedan vi kom hit. Damstafetten, det är vår grej.

ANNONS
ANNONS