Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jamina Roberts var målfarlig mot Ukraina. Arkivbild.
Jamina Roberts var målfarlig mot Ukraina. Arkivbild. Bild: Bo Amstrup/AP/TT

Sverige nära handbolls-VM – körde över Ukraina

Sverige är så gott som klart för handbolls-VM i december. Det blev en utklassningsseger med 28–14 i det första av två playoffmöten med Ukraina.

De svenska handbollsdamerna kan redan se fram emot OS i Tokyo i sommar och allt talar för att det väntar ett mästerskap till senare i år. Efter storsegern mot Ukraina krävs det ett gigantiskt magplask för att Sverige ska slarva bort VM-biljetten i returen i Lund på onsdag kväll.

– Det är gött. Givetvis är vi inte klara för VM än, men det ska ju mycket till för att vi ska förlora med 14 mål på hemmaplan, säger Jamina Roberts.

Hennes matchanalys säger en del om klasskillnaden mellan lagen som möttes i Kiev.

– Det är väl inte så mycket att säga. Vi var bättre, slarvade i avsluten men vinner ändå med 14.

Tidigt grepp

Det dröjde inte länge innan Sverige hade skaffat sig ett rejält grepp om bortamötet. Efter 13 minuter hade ledningen växt till 7–3 och hemmalaget försökte bromsa raset med en timeout. Men Sverige öste på och Kristin Thorleifsdóttir satte punkt för första halvlek genom att göra 15–7 i slutsekunderna.

Sverige hade många olika målskyttar, men för mittsexan Linn Blohm dröjde det till sex minuter in i andra halvlek innan hon spräckte sin nolla. Då på en av många lyckade blågula kontringar, fram till ledning 19–9.

Lekstugan fortsatte ett tag till och även om skärpan i avsluten inte alltid var på topp skrevs slutsiffrorna till 28–14 i svensk favör.

– Det är klart att det blev en väldigt enkel resa, säger förbundskapten Tomas Axnér.

– Vi var medvetna innan om att vi på papperet är ett bättre lag, men det var svårt att veta exakt hur mycket. Ukraina är inne i en generationsväxling med en del spelare vi inte hade sett eller hade material på.

"Jätteskönt"

Axnér var nöjd med den stora segern, konstaterade att försvars- och kontringsspelet gav bra betalt men att det uppställda anfallsspelet kunde ha varit bättre.

– Jätteskönt att vinna stort, nu har vi fem dagar kvar på lägret som vi inte behöver lägga på Ukraina utan kan fokusera på oss själva och testa lite saker, säger Axnér.

VM spelas i Spanien, 2–19 december.

Carl Göransson/TT