Sverige kan möta USA – efter missräkningen

Svenskt mardrömsresultat i VM.
Efter 0-0 mot Portugal slutar guldfavoriten USA tvåa i sin grupp och kommer därmed, med största sannolikhet, bli motståndet för de blågula damerna på söndag.
– De är alltid ett stort hot, säger Magdalena Eriksson till Viaplay.

ANNONS
|

USA var länge illa ute i den sista gruppspelsmatchen mot Portugal. De stora målchanserna lyste med sin frånvaro och första halvleken slutade mållöst.

Parallellt hade Nederländerna lekstuga mot Vietnam i samma grupp. Redan efter 25 minuter hade Nederländerna en 4–0-ledning och vann till slut matchen med 7–0.

Med det sagt behövde USA även de vinna stort för att bli gruppetta. Alex Morgan var nära i början av den andra halvleken, men avslutet gick tätt utanför. Matchen var dessutom nära att sluta i ett monumentalt fiasko för amerikanskorna.

På tilläggstid lyckades Portugals Ana Capeta bryta igenom och avlossa ett skott som så när innebar ett historiskt avancemang – i portugisernas första VM någonsin.

ANNONS

Marginalerna var dock inte på den 25-årige anfallarens sida. I stället fick hon se bollen gå i stolpen och därefter ut.

Capeta grämde sig, det gjorde dock inte USA:s superstjärna Megan Rapinoe, 38. Veteranen, som gör sitt sista mästerskap, tackade sin lyckliga stjärna.

– Det var stressigt när de satte bollen i stolpen. Man kände bara ”faaan!” Att hela ens landslagskarriär var över. Det var hemskt, säger Rapinoe enligt Sportbladet.

Svenska mardrömmen: USA grupptvåa

Inget av lagen lyckades spräcka nollan, vilket innebar att Portugal slogs ut och USA gick vidare till slutspel – som tvåa, efter Nederländerna, i gruppen.

– Det är tufft att komma tvåa, vi ville komma etta. Vi gav allting, men lyckades inte få bollen i mål. De sista minuterna fick vi hålla tillbaka för att få med oss resultatet och gå vidare. Nu blickar vi framåt, flera spelare kom in och hjälpte oss. Det blev inte resultatet vi hoppades på, men vi går vidare, säger USA:s storstjärna Alex Morgan efter matchen.

USA:s kryss mot Portugal är även ett svenskt mardrömsmotstånd, eftersom det innebär att världsettan och regerande världsmästaren med största sannolikhet kommer vänta för Sverige i åttondelsfinalen i Melbourne på söndag.

ANNONS

Sveriges grupp avgörs imorgon och de blågula damerna måste förlora mot Argentina – samtidigt som Italien tar ikapp en målskillnad på tio mål – för att det inte ska bli blågult som väntar för USA.

– Vi kommer självklart att kolla och försöka återhämta oss, det var en fysisk match där vi sprang mycket. Så vi kommer hålla kolla imorgon för att se vem som väntar härnäst.

USA:s form detta mästerskapet har varit ett stort frågetecken, vilket underströks efter vad många ansåg var en usel insats mot Portugal.

BBC:s expert Anita Asante totalsågade de regerande mästarna.

”Det var en av de sämsta amerikanska insatserna jag någonsin har sett. Taktiskt osofistikerat, avsaknad av identitet och nästan en återgång till 'sparka och spring.

Jag hade tippat dem att vinna det här mästerskapet, men jag har inte sett något i gruppspelet som styrker det”, skriver hon på Twitter efter matchen.

Magdalena Eriksson: ”Ett stort hot”

Så med USA:s sviktande form i åtanke: Vilket lag hade Sverige föredragit?

Magdalena Eriksson kommenterade, inför tisdagen, hur hon ser på att potentiellt möta USA i en åttondelsfinal.

– Jag har inte sett dem så mycket, faktiskt. Men USA är alltid USA. De är otroligt starka och har otroligt många bra spelare, världsklasspelare både i startelvan och på bänken, konstaterade Magdalena Eriksson i Viaplay inför tisdagens avgörande.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Det är ett starkt lag med en stark tro på sig själva. Så de är alltid ett stort hot, så är det bara. De är rankade världsetta också, det säger allt.

Olivia Schough (höger) föredrar USA.
Olivia Schough (höger) föredrar USA. Bild: MATHIAS BERGELD

Olivia Schough berättar för Sportexpressen att hon föredrar USA före Nederländerna.

– Vi har spelat bra fotboll mot dem och det känns som en 50-50 match. Men i ett VM kan allt hända, säger hon.

ANNONS