Regerande Europamästaren Nederländerna är ett av flera tuffa lag som Sverige kan ställas mot i ett eventuellt VM-playoff. Arkivbild.
Regerande Europamästaren Nederländerna är ett av flera tuffa lag som Sverige kan ställas mot i ett eventuellt VM-playoff. Arkivbild.

Sverige kan hamna i svårt VM-playoff

Paraden mot fotbolls-VM stötte på patrull i Ukraina. Sverige riskerar nu att missa gruppsegern, och kan hamna i playoff mot lag som Tyskland, England och Nederländerna.

ANNONS
|

I dag samlas de svenska fotbollsdamerna inför VM-kvalets två avgörande matcher, hemma mot Ukraina på torsdag och borta mot Danmark på tisdag nästa vecka.

Sveriges 3–0-seger mot Danmark förra hösten innebar, såg det ut som, att Sverige skulle ha råd med en tvåmålsförlust i returen i Viborg, för att knipa gruppsegern.

Men när Ukraina oväntat slog Sverige i början av juni ställdes förutsättningarna på ända. Och det är nu helt jämnt mellan de nordiska grannländerna i kampen om förstaplatsen, som ger den enda direktbiljetten från gruppen till VM i Frankrike 2019.

ANNONS

Oavgjort räcker – kanske

- Det är bra att vi har allt i våra egna händer fortfarande, och jag tror att vi tar gruppsegern. Om vi inte gör det så blir det ett jättetufft playoff, där fyra lag ska fajtas om en enda plats, säger Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors.

Oavgjort mot Danmark räcker förmodligen för att vinna gruppen, men riktigt så enkelt är det förstås inte.

Först ska nämligen Ukraina besegras på torsdag, och det har ju visat sig vara lättare sagt än gjort. Ukrainskorna har dessutom tändvätska i form av vetskapen att de fortfarande kan nå den viktiga andraplatsen.

Pressad Europamästare

De fyra bästa tvåorna i det europeiska kvalet – det är sju grupper totalt – går till playoff om en sista VM-biljett från Europa. Och även om Sverige så klart hellre når playoff än missar VM helt, så är det långt ifrån något drömscenario.

- Det är nog det tuffaste kvalet man kan gå in i. Med tanke på de nationer som ligger tvåa just nu, så kommer det att bli tufft, säger Marika Domanski Lyfors.

ANNONS

Hon syftar på att det är flera riktiga tungviktare som riskerar att hamna i playoff: Tyskland ligger tvåa i sin grupp och behöver förmodligen en seger mot Island för att vinna gruppen; England, semifinalist i EM i fjol, ligger en poäng bakom Wales, men har fortfarande allt i egna händer; Europamästaren Nederländerna toppar visserligen sin grupp, men har antagligen inte råd att förlora mot Norge i sista matchen om VM-platsen ska säkras.

Lättare förr

Kvaliteten på lagen som riskerar att missa VM är högre än någonsin tidigare. Annat var det när Marika Domanski Lyfors var förbundskapten 1996–2005.

- Då var det oftast så att man kunde gå igenom ett kval utan att tappa poäng, och det gör man sällan längre. Det är kniven mot strupen nu, säger hon.

- Men samtidigt är det väldigt positivt, det är hit vi har strävat hela tiden. Det har hänt jättemycket på damsidan, med många länder som går snabbt framåt. Det är så här vi vill ha det, vi vill inte att det bara ska vara några fåtal länder som fajtas. Det tyder på att utvecklingen går framåt.

ANNONS
TT

Fakta: Uefakvalet till VM i Frankrike

Italien och Spanien är förutom värdlandet Frankrike de enda europeiska lagen som redan är kvalificerade för fotbolls-VM nästa sommar.

För övriga lag gäller följande:

De sju gruppvinnarna (varav Italien och Spanien är två) kvalar in till VM i Frankrike nästa år. De fyra bästa tvåorna, sett till resultaten mot lag 1, 3, 4 i respektive grupp, går till playoffslutspel där ytterligare en plats finns att slåss om.

Lag som fortfarande kan vinna sin grupp: Wales, England, Schweiz, Skottland, Nederländerna, Norge, Sverige, Danmark, Island, Tyskland.

Lag som kan nå playoff: Ukraina, Tjeckien, Belgien, Österrike, Finland.

ANNONS