Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sverige och Kalis Loyd (vänster) hade det jobbigt mot Serbien i kvartsfinalen i basket-EM. Bild: Darko Vojinovic

Sverige föll blytungt i EM-kvarten

Sverige hade inte en chans i kvartsfinalen i basket-EM.
Hemmanationen Serbien var förkrossande överlägset och vann med 87-49.
– Det är tufft, säger Kalis Loyd till SVT.

Serbien vann EM-guld för fyra år sedan, tog OS-brons 2016 och spelade sig obesegrade genom "dödens grupp" i gruppspelet.

Nu vet de svenska basketdamerna varför.

Inför en högljudd hemmapublik på 6 400 personer som buade varje gång Blågult hade bollen – så fick sig svenskorna en lektion i effektiv basket.

-Det var som att de fick en sjätte spelare från publiken i hallen. Jag vet inte hur många som var här... säger Kalis Loyd till SVT direkt efter matchen.

Svår match för Zahui

Serberna var skoningslösa i sitt försvar och tvingade fram 16 borttappade bollar på de första tjugo minuterna, en siffra som Sverige nog hade behövt ha efter matchens slut för att ha en chans. Samtidigt hade stjärnguarden Ana Dabovic en lysande kväll och hade gjort 16 poäng redan i halvtid.

-Vi hade svårt att komma igång med vårt anfall. De får självförtroende och då är det svårt att släcka elden. Vi försöker komma in i det och ändra på taktiken defensivt. Men vi kom inte in i det, säger Loyd.

Amanda Zahui hade det tufft och uppvaktades hårt av serberna, som lyckades neutralisera svenskan. WNBA-stjärnan fick knappt bollen och hade bara gjort fem poäng i halvtid.

Då låg Sverige under med 21–43.

Serberna fortsatte att spela en imponerande basket och treorna haglade in. Inför den sista perioden låg Sverige under med 31 poäng (33–64) och hemmanationen hade hängt i hälften av sina 22 trepoängsförsök.

"Vill ha en OS-plats"

Det blev till slut förlust med 49–87 i en match där Sverige inte hade en chans – varken offensivt eller defensivt.

Trots förlusten har Sverige en viktig match kvar i det här mästerskapet. På lördag spelar Sverige mot Ryssland. Vinnaren i den matchen får spela kval till OS 2020 i Tokyo.

-Det är bara att ladda om. Vi har fortfarande något att spela för. Vi vill ha en OS-plats. Vi kan hänga lite med huvudet i kväll men sen är det bara att köra på igen i morgon, säger Loyd.

För Serbien väntar Spanien i semifinalen. I den andra matchen gör Storbritannien och Frankrike upp om en plats i finalen som spelas på söndag.

Alma Yttergren/TT

En placeringsmatch, med en OS-kvalplats i potten, återstår i basket-EM för svensk del. På lördag, klockan 12.30, väntar Ryssland. Vinner Sverige den matchen väntar kvalspel till olympiska spelen i Tokyo 2020.

+ I kvalet deltar 16 lag – varav tolv går till OS.

+ Kvalet spelas i ett gruppspel om fyra grupper, där de tre främsta lagen i varje grupp går till OS.

+ Sex lag i kvalet kommer från Europa, fyra från Amerika, fyra från Afrika och två från Asien. Maximalt två europeiska lag kan komma i samma grupp.

+ Kvalet spelas den 3–13 februari 2020. Var är ännu inte bestämt.