Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ines Lopes, idrottsansvarig för Sveriges deltagare i Paralympics i Rio 2016. Arkivbild.

Sverige får fyra platser till i Rio

Rysslands avstängning står fast. Det blir inga ryska idrottare i Paralympics i Rio de Janeiro. Sverige får därför fyra nya aktiva.

Ryssland överklagade den internationella paralympiska kommitténs (IPK) beslut att stoppa alla ryssar från att medverka i Rio-spelen som avgörs den 7–18 september, på grund av systematisk och statsstödd dopning inom rysk idrott.

På tisdagen meddelade idrottens skiljedomstol (Cas) att överklagan är avslagen. Cas skriver att man inte funnit några formaliafel kring IPK:s beslut att stänga av hela den ryska paralympicstruppen och att Ryssland inte kommit med några bevis på några felaktigheter kring de fakta som IPK baserade sitt beslut på.

"Dagens beslut stärker vår övertygelse att dopning inte har någon plats i Paralympics", säger Paralympicsförbundets ordförande Philip Craven i ett pressmeddelande.

Samtidigt uttrycker han sympati för de idrottare vars drömmar slogs i kras i samband med Cas beslut.

"Även om vi är nöjda med beslutet är det inget att fira. Vi har stor sympati med de ryska idrottarna som nu missar Rio-spelen".

"Väntat beslut"

Ines Lopes, idrottsansvarig i det svenska parasportförbundet:

- Vi hade inte väntat oss något annat än det här beslutet.

I Rio skulle 267 ryska idrottare delta i 18 olika sporter. Dessa platser delades i stället ut till övriga Paralympicsnationer och Sverige fick fyra platser.

Dessa är: Henrik Marvig, cykel, Anita Johnsson, dressyr, Håkan Sköld, skytte (pistol) och Shahrzad Kiavash, triathlon. Något som innebär att Sverige kommer att ha deltagare i 15 idrotter i Rio och det är rekord.

Ines Lopes pratade med de nya deltagarna efter beskedet.

- Det var väldigt blandade reaktioner. Någon till och med grät, tappade ord, var knäsvag. De är överlyckliga att ha fått chansen, men det viktigaste för oss var att veta att de fortfarande legat i träning, säger hon.

Annan målbild

Beslutet att utestänga Ryssland ökar också Sveriges möjligheter att ta medaljer. Ryssland tog näst flest medaljer under Paralympics i London för fyra år sedan.

- Vi måste göra en ny bedömning med våra förbundskaptener. Men vi ser definitivt att vi i några idrotter nog har en lite annan målbild än tidigare. Jag tror att det säkert kommer märkas i resultatlistorna att Ryssland inte är på plats.

Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko – mäkta gramse redan när ryska idrottare blev utestängda från OS tidigare i somras – skrädde inte på orden när överklagandet avslogs.

- Det här beslutet rör sig inte inom de juridiska domänerna, det här handlar mer om politik än lagar, sade Mutko enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Landets premiärminister Dmitrij Medvedev reagerade så här på Twitter:

"Att stänga av våra Paralympics-idrottare från Rio 2016 är ett cyniskt beslut motiverat av en önskan att ta bort starka rivaler".