Sveriges Jerker Lysell vann guldet under lördagens final i sprint under orienterings-VM i Strömstad.
Sveriges Jerker Lysell vann guldet under lördagens final i sprint under orienterings-VM i Strömstad.

Svenskt VM-sprintguld i Strömstad

Inte ett enda felsteg, inte ett enda misstag. Då blev det guld för Jerker Lysell på VM-sprinten i orientering i Strömstad. Trea blev Daniel Hubmann, Schweiz, slagen med 8,6 sekunder av Lysell.

ANNONS
|

Den regerande mästaren Jonas Leandersson slutade femma, slagen med 22 sekunder av sin landslagskompis på den 4,1 kilometer långa banan med 22 kontroller.

Kors och tvärs bland gator och gränder i kuststaden tvingades sprintorienterarna till svåra utmaningar. Efter 14.28,6 spurtade Jerker Lysell i mål som segrare nere vid Skeppsbrokajen där tångdoften plötsligt blandades med doft av guld.

"Helt prickfritt"

- Jag gjorde ett helt prickfritt lopp. Inte ett enda fel. Jag var fokuserad från start, lite nervös kanske och började lite knackigt men efter andra kontrollen var jag inne i loppet. Sedan kändes det bra hela vägen. På slutet kände jag att jag måste trycka på lite till, men var ändå försiktig för att inte göra något misstag, säger Jerker Lysell, som varit VM-favorit flera gånger utan att lyckas fullt ut.

ANNONS

Förra året slutade han trea, Bollnäslöparens bästa resultat på VM-sprinten tills den här regniga dagen i Strömstad. Då var han skadad nästan ända fram till världsmästerskapen i Skottland.

Förberedelserna var inte mycket bättre den här gången.

Vadskada, influensa, magoperation, hälseneproblem och knäproblem. Vem som helst skulle ha gett upp efter det som drabbade 27-åringen under vintern och våren.

- Men jag var inte direkt orolig när jag kunde börja träna i april, två veckor tidigare än i fjol när jag blev trea. Dessutom ligger VM två veckor senare nu så jag har haft en hel månad mer på mig. Jag visste att om jag bara gör mitt jobb så har jag chansen, säger guldvinnaren.

Leandersson besviken

Samma flyt hade inte den regerande världsmästaren Jonas Leandersson.

- När det skulle avgöras på slutet orkar jag inte riktigt att hålla tekniskt utan gör ett par misstag. De gjorde åtminstone att jag var borta från kampen om medaljerna, säger Leandersson, som först var på väg in i fel passage och fick vända om. Sedan stannade han till ett par sekunder när han rundade ett gathörn och trodde att den näst sista kontrollen skulle sitta där.

ANNONS

- Några sekunder räcker. Gör du inte det du ska kommer du efter på den här nivån. Klart att jag är besviken, säger Jonas Leandersson.

De båda andra svenskarna i loppet kom undan sin VM-premiär på hemmaplan med hedern i behåll. Martin Regborn slutade sjua, 28,1 sekunder efter, och Emil Svensk blev tia, slagen med 38,7 sekunder av Jerker Lysell.

ANNONS