Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svenskt VM-guld – andra medaljen för Strand

De svenska orienteringsdamerna sprang hem VM-guldet i stafett efter en rafflande avslutning. Det betyder andra VM-medaljen för Göteborgs Lina Strand.

Det blev en rafflande kamp mellan Sverige och Schweiz om VM-guldet i stafett i hällregnet i norska Østfold.

Göteborg Majorna OK:s Lina Strand inledde stafetten för Sverige och hon gjorde det felfritt. Hon växlade över till giganten Tove Alexandersson i ledning med 44 sekunder.

– Det var nästintill perfekt, jag är så nöjd. Jag har drömt om att springa precis som jag gjorde, säger Strand till SVT efter sin sträcka.

Alexandersson, med två guld från tidigare i veckan, hade en tung dag och fick släppa förbi sig den schweiziska talangen Simona Aebersold.

– Jag var illamående från start. Jag försökte bara ta mig igenom loppet och försöka koncentrera mig på orienteringen och inte göra bort mig, säger Alexandersson till SVT.

21-åriga Aebersold sprang in det 44 sekunder stora försprånget till Alexandersson och skickade ut Julia Jakob på den sista sträckan i sex sekunders ledning.

Spurtstrid avgjorde

Karolin Ohlsson, som oväntat fick chansen på sistasträckan, gick en tight kamp med schweiziskan Jakob genom hela sträckan och på upploppet satte svenskan in en mäktig spurt och tog sig förbi. Ohlsson korsade mållinjen först och säkrade det svenska guldet med fyra sekunders marginal.

– Så jäkla skönt. Jag har haft ett så dåligt VM. Det är en sak att göra sig själv besviken, men vad jag än gjorde tänkte jag att jag inte skulle göra mina lagkamrater besvikna. Jag kände att jag kan dö på kuppen, säger Ohlsson till SVT.

Trea blev Ryssland, en minut och sju sekunder efter Sverige.

För Lina Strand betyder det den andra medaljen i VM, den första var ett silver i den inledande långdistansen. Och för det svenska laget innebär guldet att damerna tagit tre guld av tre möjliga i VM i Norge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.