Sebastian Samuelsson efter sprinten.
Sebastian Samuelsson efter sprinten.

Svenskt skyttefiasko: "Kolsvart"

Någon hemmaplansfördel i herrarnas VM-sprint syntes inte till – däremot en hel del svenska nerver på skjutvallen. De fyra svenska åkarna stod för totalt 13 bom.

ANNONS
|

Felfritt skytte i liggande. Stark åkning i spåret. Men i det stående skyttet lyckades Sebastian Samuelsson inte hålla ihop det och det blev tre bom för 21-åringen som därmed fick se medaljdrömmarna grusas inför hemmapubliken i Östersund. Tre grova bommar blev även kostsamt sett till söndagens jaktstart.

- Jag tror att jag känner att jag har bra chanser att göra något bra om jag skjuter fullt, och någonstans där kommer tankarna i kapp mig och så går det väldigt fort och plötsligt har jag bommat tre skott, säger Samuelsson.

ANNONS

- Klart att jag är besviken, jag ska göra det bättre än så där. Det är huvudet som spökar i dag. Ibland sitter det helt enkelt inte.

TT: Hur gick tankarna under det sista skyttet?

- Första bommen känns ganska lugn, men sedan kommer det en bom till på en gång och då blir det lite "vad håller jag på med nu?". Och sedan när jag bommar en till blir det ju kolsvart. Då var det förstört.

Samuelsson slutade på 29:e plats, 1.44 efter segraren Johannes Thingnes Bø.

- 1.44 efter med tre bom är bra, men det är alldeles för långt bak för att kriga högst upp i morgon, säger Samuelsson.

ANNONS

"Tråkig start"

Även Fredrik Lindström hade det tungt på skjutvallen med tre bom, och missar dessutom jaktstarten.

Samtidigt visste heller inte Lindström vad han skulle förvänta sig i sin comeback efter körtelfebern.

- Det var grymt kul. Sedan gör jag mig själv inte riktigt rättvisa med skyttet jag presterar i dag. Där finns en viss besvikelse, säger Lindström, som tog en bom i liggande och två i stående.

TT: Vad gick snett i skyttet?

- Jag vet inte om det är lite tävlingsovana. Det var som att jag tog in lite väl mycket av den härliga atmosfären som var, började följa publikjublet. Jag började ju med tre träff... Jag var nog mentalt inställd på att jag redan satt fjärde och femte också. När fokuset är på annat är det svårt att träffa.

Peppe Femling var snäppet värre än sin kollega med fem bom.

ANNONS

- Två och tre bom är ju inte alls bra. Det är en av få tävlingar som jag inte frös om händerna, då ska man ju kunna träffa. Jag kan inte förklara riktigt, säger han.

Bø höll för trycket

Jesper Nelin får i alla fall göra Sebastian Samuelsson sällskap i jaktstarten. Nelin bommade två skott och slutade 41:a, drygt två minuter bakom Bø.

Han hade inga större problem med sitt skytte, däremot med sin skidåkning.

- Den är inte alls som jag vill.

TT: Vad beror det på?

- Jag vet inte vad det är riktigt. Senaste veckan har jag känt att det inte fungerat som jag vill, säger Nelin.

ANNONS

En som det däremot fungerade för var storfavoriten Johannes Thingnes Bø. Säsongens gigant i världscupen tog sitt andra VM-guld i Östersund (första i mixedstafett). Norrmannen bommade ett skott i det stående skyttet men var som vanligt ursnabb i spåret, och tog en klar ledning i mål ändå.

Ryssen Aleksander Loginov tog hand om silvret och Quentin Fillon Maillet fick bronspengen.

TT

Fakta: Så fortsätter VM i Östersund

10 mars: jaktstart, damer (13.45), herrar (16.30).

12 mars: distans, damer (15.30).

13 mars: distans, herrar (16.10).

14 mars: singelmixedstafett (17.10).

16 mars: stafett, damer (13.15), herrar (16.30).

17 mars: masstart, damer (13.15), herrar (16.00).

ANNONS