Svenskt rekord av Andreas Kramer

Andreas Kramer visar fin form inför EM. Med knappt tre veckor kvar till mästerskapet slog han det 29 år gamla svenska rekordet på 800 meter.
– Jag har sneglat på det där rekordet ett tag och känt att jag har potential för det, säger han efter rekordslakten med 82 hundradelar.

ANNONS
|

Andreas Kramer, 23, är ett av de svenska hoppen när inomhus-EM avgörs i polska Torun om knappt tre veckor. När det på onsdagen genrepades på EM-banorna under World Indoor Tour visade Ullevi-löparen fin form.

Kramer ställdes mot ett välmeriterat startfält på 800 meter men gjorde trots det ett offensivt lopp. Han la sig direkt långt fram i fältet.

– Det är svårt inomhus när vi är så många löpare som är ganska jämna. I förra loppet hamnade jag ganska dåligt till och då är det kört inomhus, så idag ville jag tar revansch, säger han om den offensiva taktiken.

ANNONS

Och revansch blev det. Kramer höll sig där framme hela vägen in i mål och sprang in som trea på nytt svenskt inomhusrekord, med tiden 1.45,09.

– Jag är väldigt nöjd med mitt lopp. Jag har sneglat på det där rekordet ett tag och känt att jag har potential för det. För mig själ vill jag bara se min egna utveckling och speciellt i år när det är OS år känns det extra bra att förbättra mig så mycket.

Tiden är dessutom en putsning av hans personliga rekord inomhus med nästan en och en halv sekund. Förra året sänkte Kramer sitt eget svenska rekord utomhus till 1.44,47.

Det tidigare svenska rekordet inomhus, på 1.45,91, sattes av Martin Enholm 1992.

Siktar på medalj på EM

Innan OS-sommaren ska inomhus-säsongen avslutas med EM och där är målet klart för Kramer.

– EM är ju på samma bana som vi springer på idag och jag har känt att träningen har gått bra de senaste veckorna och månaderna och känt att jag ska kunna prestera bra i ett lopp och få till det. Så klart det känns bra inför EM, säger han och fortsätter:

– Jag vill ta med mig en medalj hem. Sen är jag medveten om att det krävs mycket för att få till det, det är tre lopp på tre dagar och man ska prestera i alla.

ANNONS

Vad känner du att du har för tider i dig?

– Nu gör jag en väldigt bra tid för att vara inomhus så ser man på tider blir det kanske inte snabbare i år. Jag är nöjd med det här och nu ska jag ladda om inför SM om två dagar och sen är det fullt fokus på EM.

Loppet i Torun vanns av britten Elliot Giles som sprang in på nytt världsårsbästa, 1.43, 63. Det blev brittiskt även på andra plats genom Jamie Webb. Med sitt nya svenska rekord är Andreas Kramer femte snabbast på distansen i världen i år.

Inomhus-EM avgörs i Torun 4-7 mars. SM avgörs i Malmö fredag till lördag.

ANNONS