Jesper Hellström.
Jesper Hellström. Bild: Christine Olsson/TT

Svenskens tunga EM-final – efter pungsparken

Jesper Hellström fick nöja sig med en sjätteplats i trestegsfinalen. Det blev bara två godkända hopp – och nerverna spelade en avgörande roll.
– Jag har mått skit inför det här, säger han.

ANNONS

Det var med nöd och näppe som Jesper Hellström löste en finalplats på inne-EM i polska Torun.

I det sista hoppet drog han till med 16,28 och tog sig vidare som sista man.

– Kvalet var en, ursäkta svenskan, pungspark. Både mentalt och i kroppen. När jag knöt skorna på hotellet hade jag knipsmärta för att det gick skit i kvalet. Jag hoppade då utan att få med höften och har haft ont efteråt.

Känslan förbättrades inte nämnvärt inför finalen.

– Jag har mått skit. Det har varit en mental kamp. Det slog rätt precis när vi skulle värma upp. Då började det bubbla på ett bra sätt.

ANNONS

Svensken bommade fyra hopp och slutade på en sjätteplats med 16,45 som bästa hopp. Men han är nöjd över att mästerskapsdebuten är avklarad.

– Tidigare år har jag lyckats bra när det gäller så jag kan inte vara så ledsen heller. Det kommer större scener. Nu vill jag ha revansch.

Pedro Pablo Pichardo från Portugal tog hem guldet med 17,30. Alexis Copello, Azerbajdzjan, blev tvåa och tysken Max Hess trea.

För Hellströms del fortsätter satsningen mot större mästerskap.

– Nu ska jag ta in det här som erfarenhet och vara glad över det jag gjort. Mitt mål i sommar är att klara 17-metershoppet. Då skulle det kunna bli OS.

Emil Forsberg/TT

ANNONS