Olle Dahlin. Arkivbild.
Olle Dahlin. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Svenske skidskyttebasen utreds av polis

Internationella skidskytteförbundets ordförande, svenske Olle Dahlin, utreds av österrikisk polis. Det bekräftar förbundet för NRK.
"Jag är chockad över anklagelserna, som är helt utan grund", skriver Dahlin i ett mejl.

ANNONS

Enligt NRK utreds Dahlin, som varit ordförande för IBU sedan 2018, för att ha ingått avtal med sponsorföretaget Infront som inneburit "ett fördelaktigt pris" för företaget.

Infront köper och säljer marknadsförings- och tv-rättigheter i stor skala.

Dahlin skriver i ett mejl till NRK att han vill samarbeta med polisen, och är tydlig med att han är oskyldig.

Yrkat på fängelse

"Jag kommer inte att tveka att vidta några juridiska åtgärder som krävs för att behålla mitt goda namn och rykte", skriver han.

Dahlin uppger för SVT att han har åkt till Österrike för att träffa jurister under fredagen.

– För att få mer underlag och reda ut vad det är frågan om. Det här är ett för allvarligt påhopp för att jag ska spekulera, säger Olle Dahlin till SVT.

ANNONS

69-årige Dahlin understryker att han vill samarbeta med den österrikiska polisen. Och att internationella skidskytteförbundets oberoende instans inte har nämnt några misstankar mot IBU:s nuvarande avtal med Infront.

– Jag tvivlar inte på att den österrikiska utredningen kommer att finna att så är fallet och kommer att bevisa att jag har agerat korrekt och etiskt som ordförande för IBU, säger han.

Dahlin tog över som ordförande för IBU efter den skandalomsusade Anders Besseberg, som åtalats för mutbrott och grov korruption. Rättegången är avslutad och åklagaren har yrkat på fängelse i 3 år och 7 månader för Besseberg samt böter på 1 miljon kronor.

Under det nyligen avslutade världsmästerskapet i Nove Mesto pratade Dahlin med TT om arbetet i IBU efter att skandalen med Besseberg briserat.

– Det blev en krissituation och som i alla kriser måste man nyttja den och se över verksamheten och det har vi verkligen gjort. Vi har gått stärkta ur det här, sade Dahlin.

IBU har bildat en fristående etisk organisation. Dahlin menar att det numera finns en transparens och att organisationen är mer lik ett företag.

"Professionell struktur"

– Men vi har byggt upp en mer professionell struktur, sade Dahlin.

Så sent som för två veckor sedan kom beskedet att det gjorts nya husrannsakning, på bland annat Infronts kontor, med koppling till Bessebergfallet.

ANNONS

– För mig är det viktigt att allt kommer upp på bordet, sade Dahlin till TT.

Dahlin uppger för NRK att han inte har fått någon formell information från österrikisk polis om att han är föremål för en utredning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS