Svenska vilda glädjen – VM-guld i skidskyttestafetten

De svenska damerna tog VM-silver i stafetten tidigare under lördagen. För herrarna slutade det ännu bättre – det blev VM-guld efter en rafflande avslutning.
– Det är så mäktigt, säger Björn Ferry.

ANNONS
|

Det började bra när de svenska damerna vann VM-silver i skidskyttestafetten. Det såg inte ut att gå lika bra för herrarna som var en bit efter inför sista skyttet.

För VM-debutanten Viktor Brandt var först ut och växlade över till Jesper Nelin som sexa.

– Han gjorde allt vi hoppades på i dag. Han gör det verkligen perfekt. Precis det vi behövde för att vara med och fajtas om det här, en toppensträcka verkligen, säger Nelin.

Han såg sedan ut att köra upp Sverige till en tredjeplats, sedan löste Martin Ponsiluoma en andraplats innan det var dags för den sista rundan. Då såg Norge ut att storma mot VM-guldet.

ANNONS

Då skulle Sebastian Samuelsson imponera.

Fullt skytte.

Något som räckte till guldet.

Han var så säker på att det skulle leda till guld att han tog en svensk flagga med sig under upploppet och kunde defilera in i mål.

För länge såg det som sagt ut att bli norskt guld. Men Vetle Sjåstad Christiansen sköt helt bort sig i sista skyttet då han drog på sig tre (!) straffrundor vilket gjorde att Sebastian Samuelsson kunde gå om när han satte fem skott i rad.

Hjältens vilda glädje: ”Helt fantastisk känsla”

Förutom Sebastian Samuelsson var Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Viktor Brandt med i laget.

– Det är så mäktigt, säger Björn Ferry i SVT.

Efteråt var glädjen stor i det svenska laget.

– Det är en helt fantastisk känsla, säger Sebastian Samuelsson i SVT och fortsätter:

– Jag var fruktansvärt nervös när jag stack ut men såg att Vetle bommade och bommade. Insåg att vi hade chansen men jag lyckades plocka fram det och är otroligt stolt över det.

Historiska guldet – första någonsin

Viktor Brandt är debutant. Ett hyfsat sätt att inleda sin VM-karriär på att vinna guldet direkt.

– Jag fick ett sms när jag var uttagen till VM. Då stod det att jag kunde bli världsmästare men det trodde jag inte på. Nu står man här med det här laget och är världsmästare. Vilka dagar vi har haft här i Tjeckien, jag kommer aldrig att glömma det här, säger han.

ANNONS

De svenska skidskytteherrarna vann stafetten i OS i Pyeongchang, men har aldrig tidigare vunnit en VM-stafett.

Innan idag det vill säga.

ANNONS