Svenska tennisstjärnan kommer ut: "Hemskt att gå runt och ljuga"

Johanna Larsson har varit en av Sveriges bästa tennisspelare det senaste decenniet och en offentlig person länge. I SVT:s program Regnbågshjältar berättar hon för första gången att hon är homosexuell. – Egentligen hade jag inget val. Antingen var det att lägga korten på bordet eller så gå och låsa in sig, säger hon.

ANNONS
|

Programserien pratar med idrottspersonligheter som gått i bräschen för allas rätt att älska den devill. Programledaren Kajsa Bergqvist är själv homosexuell och var också en förebild för tennisspelaren Johanna Larsson, som nästa avsnitt handlar om.

29-åringen har varit proffs i elva år och är i dag högst rankad i Sverige. Trots att hon stått i medias intresse länge har hon aldrig tidigare berättat att hon är gay.

–För min del har det varit viktigt att det har funnits förebilder som Kajsa Bergqvist och Anja Pärson. Jag har kunnat leva mitt liv lite i skymundan och aldrig behövt ta de här frågorna. Jag var ganska sen med allting. Jag hade sådant oerhört fokus på tennisen att allt som handlade om kärlek, känslor eller något som skulle kunna distrahera mig från idrotten fick ligga åt sidan, säger hon i programmet.

ANNONS

"Pratade inte så mycket känslor"

Det var inte helt enkelt för Larsson att berätta för familjen om att hon var homosexuell.

– Vi pratade inte så mycket känslor i min familj, eller hur någon egentligen mådde. Mitt första förhållande höll jag hemligt i två år innan det blev ohållbart, säger hon.

– Det var hemskt att gå runt och ljuga. Jag minns att min mamma frågade mig rakt ut om jag hade träffat en tjej och jag förnekade det.

Rädd för att förlora sponsorer

Hon berättar hur rädslan att förlora sponsorer och förändra bilden av sig själv som "tennis-Johanna gjorde att hon inte velat berätta tidigare.

I dag har hon dock inga problem att vara offentlig med sin relation med flickvännen Amanda Sträng. I programmet berättar Johanna Larsson om hur de förförsta gången vågade visa att de var ett par på ett större offentligt sammanhang – vid tennisveckan i Båstad 2016.

– Helt plötsligt tog Amanda min hand, då insåg jag att "shit, har det inte varit officiellt tidigare så är det definitivt det nu".

ANNONS