Hampus Wanne tränar med Andreas Nilsson i bakgrunden. Båda ska bli pappor i februari.
Hampus Wanne tränar med Andreas Nilsson i bakgrunden. Båda ska bli pappor i februari. Bild: Johan Nilsson/TT

Svenska stjärnorna ska bli pappor – kan lämna EM

Både Hampus Wanne och Andreas Nilsson ska bli pappor i februari. Om det behövs är de redo att lämna handbollslandslaget under EM.
– Det kan ju hända, säger Wanne.

ANNONS

När det blågula landslaget på tisdagen flyger till EM i Tyskland måste Hampus Wanne och Andreas “Stycket” Nilsson stänga av sina mobiltelefoner i ett par timmar.

Det gör de annars ogärna just nu.

Wanne och Nilsson går nämligen båda i väntans tider. I Spanien finns Wannes flickvän Daniela Gustin, tidigare landslagsspelare i handboll och nu höggravid med parets första barn. Och i Ungern väntar Nilssons fru Ebba Jungmark, den förra höjdhoppsstjärnan, på att familjens barnaskara snart ska utökas till tre.

Ett samtal till landslagsstjärnorna kan komma i dag eller i morgon, om en vecka eller två – eller så blir det som beräknat och barnen föds inte förrän EM är över.

ANNONS

– Det är såklart i bakhuvudet, men när jag tränar och spelar kommer jag inte att tänka på det. Det har hänt massor av grejer i livet som påverkar en på olika sätt, men man har fått lära sig att stänga ute det när man är på handbollsplanen, säger Wanne.

Pågår i flera veckor

Sverige spelar det första gruppspelet i Mannheim. Sedan väntar med största sannolikhet mellanrundan i Hamburg och därefter förhoppningsvis medaljmatcher i Köln, där EM-finalen avgörs den 28 januari.

Och ju längre turneringen lider, desto troligare är det att det kan komma ett telefonsamtal från Barcelona eller Veszprem när det beräknade förlossningsdatumet närmar sig.

– Det är beräknat till mitten på februari, men det kan ju bli så att jag behöver ryckas bort och måste sticka iväg. Jag pratar med Svarvén (Patrik, team manager) som hjälper till lite med sånt, för att jag eventuellt ska ta ett plan om det skulle vara så att jag behöver åka iväg, säger Wanne.

Reserver redo

Andreas Nilsson är en av tre mittsexor i Sveriges EM-trupp, så om han skulle behöva hasta hem till Ungern finns fortfarande både Max Darj och Oscar Bergendahl kvar att tillgå.

På Hampus Wannes position som vänstersexa finns bara Lucas Pellas som alternativ i 18-mannatruppen. Men i bruttotruppen på totalt 35 spelare finns Emil Mellegård och Jerry Tollbring, båda redo att inställa sig snabbt om så skulle krävas.

ANNONS

– De vet ju att de är aktuella och båda är tillbaka och tränar i sina klubbar i Tyskland, konstaterar förbundskapten Glenn Solberg.

– För vår del är det viktigt att vi har en tydlig plan, så att det finns en trygghet att Hampus och Andreas vet vad som händer om de får ett telefonsamtal. Sedan försöker vi inte tänka mer på det, utan då är det fullt fokus på träningar och matcher, fortsätter norrmannen.

Sverige premiärspelar mot Bosnien-Hercegovina på torsdag kväll.

Fakta: Wanne och Nilsson

Hampus Wanne

Född: 10 december 1993.

Position: Vänstersexa.

Klubb: FC Barcelona.

Tidigare mästerskap: 6 (EM 2018, VM 2019, VM 2021, OS 2021, EM 2022, VM 2023).

Andreas Nilsson

Född: 12 april 1990.

Position: Mittsexa.

Klubb: Veszprem.

Tidigare mästerskap: 9 (EM 2012, OS 2012, EM 2014, VM 2015, EM 2016, OS 2016, VM 2017, VM 2019, EM 2020).

ANNONS