AIK:s Eero Markkanen, Denni Avdic och Anton Jönsson Salétros jublar efter Markkanens 2–0 i kvalet till Europa League mellan AIK och Klaksvik på Friends Arena.
AIK:s Eero Markkanen, Denni Avdic och Anton Jönsson Salétros jublar efter Markkanens 2–0 i kvalet till Europa League mellan AIK och Klaksvik på Friends Arena.

Svenska lagen vidare i Europa League

AIK och IFK Norrköping är vidare till Europa Leagues andra kvalomgång.  Eero Markkanen gjorde hattrick i AIK:s historiska 5–0-seger hemma mot färöiska Klaksvik.

ANNONS
|

AIK misslyckades med att göra mål i Klaksvik, en av många fiskeorter på ögruppen Färöarna, i 0–0-mötet för en vecka sedan. Men i torsdagens hemmamatch på Friends arena i Solna utanför Stockholm så fick den allsvenska tabellfemman historiskt napp fem gånger om.

AIK tryckte upp det nykomponerade anfallsparet Eero Markkanen och Denni Avdic, mittfältet och ytterbackarna direkt i matchinledningen och fick utdelning direkt.

"Publiken ville ha mer"

En misslyckat skott från Stefan Ishizaki styrdes in av Markkanen redan i den 3:e matchminuten. Finländaren, som fyllde 26 år i måndags, ökade på till 2–0 bara tre minuter senare.

ANNONS

Ishizaki sköt 3–0 från distans och Kristoffer Olsson satte 4–0 via en försvarare innan klockan tickat upp till AIK:s framlidne målvakt Ivan Turinas 27:e matchminut.

- Jag vill inte säga att matchen kändes avgjord efter det tredje målet. Men det skulle krävas mycket för dem att ta sig tillbaka, sade AIK:s tränare Rikard Norling.

Markkanen fullbordade sitt sena födelsedagsfirande och hattrick med att sätta 5–0 i 42:a minuten efter väggspel med Daniel Sundgren.

- Han är en stor man (197 centimeter) men har inte nått upp till sin fulla längd på sistone. Nu är han tillbaka, det såg jag på hans kroppsspråk i omklädningsrummet, sade Norling om Markkanen.

Det blev också matchens sista fullträff efter en tempofattig och mållös andra halvlek. Norling utnyttjade möjligheten att lufta laget inför söndagens allsvenska match borta mot Kalmar FF.

- Jag förstår om publiken ville ha mer. Men vi tog tillfället att spara oss lite.

ANNONS

Norrköping vidare

5–0 innebar att 4–0-segern hemma mot finländska VPS från Vasa för två år sedan inte längre är Solnalagets största seger i Europa League-kvalhistorien.

- Mina spelare hade det jobbigt. Det var ganska sorgligt att se dem lida av det som kändes som en storm, sade Klaksviks tränare Mikkjal Thomassen.

För AIK väntar nu Zeljeznicar i den andra kvalomgången. Det bosniska laget gick vidare med totalt 3–2 mot Zeta från Montenegro.

TT: Hur ser du på nästa kvalrunda?

- Klaksvik gav oss verkligen en tankeställare i den första matchen och vi hade inget resultat att gå på. Jag har bara fokuserat på returmötet och härnäst blir det Kalmar. Vi tar det andra på måndag, sade Rikard Norling.

AIK:s allsvenska konkurrent, tabelltvåan IFK Norrköping, hade redan avgjort sitt Europa League-möte med Pristina efter 5–0 på hemmaplan.

Men "Peking" vann ändå returen i Kosovos huvudstad med 1–0 efter att Sebastian Andersson gjort matchens enda mål och tagit laget vidare med totalt 6–0.

ANNONS

I nästa runda, som inleds redan nästa torsdag, så väntar litauiska Trakai från Vilnius.

TT

Fakta: Vägen till Europa League

Tre svenska lag – IFK Norrköping, AIK och Östersund – kvalar i år till Europa League, Europas näst mest prestigefyllda klubblagsturnering efter Champions League.

1:a kvalomgången: 29 juni och 6 juli (IFK Norrköping–Pristina, 6–0 sammanlagt, och AIK–Klaksvik, 5–0)

2:a kvalomgången: 13 och 20 juli (Östersund–Galatasaray. AIK-Zeljeznicar, och IFK Norrköping–Trakai)

3:e kvalomgången: 27 juli och 3 augusti

Playoffomgången: 17 och 24 augusti

Gruppspelet lottas och inleds: 25 augusti och 14 september

Fakta: Svenska lag i Europa League

Europa League ha spelats sedan säsongen 2009–2010 när dåvarande Uefacupen – som IFK Göteborg vann två gånger (1982 och 1987) – ändrade namn och format. Fyra svenska lag har tagit sig till Europa Leagues gruppspelsfas.

Malmö FF: 2011–2012 (som regerande svensk mästare, utslaget ur Champions League-kvalets playoffomgång)

AIK: 2012–2013 (tvåa i allsvenskan, in i den andra kvalomgången)

Helsingborg: 2012–2013 (svensk mästare, utslaget ur CL-kvalets playoff)

Elfsborg: 2013–2014 (svensk mästare, in i Europa League-kvalets playoff)

ANNONS