Svenska golftalangen Ellinor Südow var mitt i skolskjutning i USA

Ellinor Südow är en stor talang på den svenska golfscenen. För DN berättar hon om skräckhändelsen som fortfarande påverkar henne, tre år senare.
– Jag låg under bordet och skakade och slutade inte på två dagar, säger hon till tidningen.

ANNONS
|

Den 30 april 2019 öppnade en tidigare student eld på ett universitet i Charlotte, North Carolina, USA. Två studenter miste livet i skjutningen och ytterligare fyra skadades.

Det svenska golflöftet Ellinor Südow, 23, befann sig mitt i paniken den där vårdagen 2019. Hon hade efter gymnasiet fått ett golfstipendium på universitetet i Charlotte och hade den 30 april precis satt sig i skolans bibliotek för att plugga när kaoset utbröt. Südow tog ur hörlurarna ur örnen och förstod vad som pågick.

– Alla skärmar på datorerna låstes och jag slängde mig under ett bord medan andra klättrade upp på bokhyllor för att gömma sig. Det var väldigt kaosartat. Sen kom poliser väldigt snabbt i och för sig, men jag låg under bordet och skakade och slutade inte på två dagar. Det var bara panik, säger hon i en intervju med DN.

ANNONS

Tre år senare påverkas hon fortfarande av händelsen.

– Första året var det otroligt jobbigt, jag tänkte på det i princip varje dag. Mycket drömmar och sådant jag inte kunde få bort. Skräcken som det förde med för så många, och jag var inte ens i rummet där skytten var.

Satsar mot LPGA

Hon berättar att de jobbiga känslorna kommer tillbaka när hon hör om liknade händelser och nämner skolattacken i Malmö i mars i år som ett exempel.

Südow berättar också att hon lärt sig saker om sig själv genom skoskjutningen.

– Vi hade träningar efter hur man agerar under skolskjutning för folk var ju rädda, inte minst jag själv. Då såg man hur olika det är. Vissa tog upp mobilen och ringde polisen, andra fajtades och stängde igen dörrar. Jag kände ofta att jag blev en sådan som ringde polisen eller informerade folk genom mobilen, säger hon till DN.

Ellinor Südow lämnade Charlotte för Kalifornien när undervisningen i och med coronapandemin bedrevs på distans och bytte sedan universitet. Hon spelar nu på undertouren till Europatouren och den här veckan spelar hon i Schweiz och sedan på Tegelberga, Trelleborg. Hon berättar för DN att målet är att i höst kvala kvala till LPGA.

ANNONS
ANNONS