Svenska friidrottsförbundets beslut: Bara vegetarisk mat

Från och med årsskiftet kommer det bara serveras vegetarisk mat på evenemang arrangerade av Svenska friidrottsförbundet.
Det finns dock ett undantag.

ANNONS
|

Svenska friidrottsförbundet skriver på sin hemsida på torsdagen att förbundsstyrelsen beslutat att det från och med årsskiftet bara kommer serveras vegetarisk kost på de arrangemang för förbundet är arrangör.

– Miljöfrågorna är helt avgörande för mänsklighetens framtid och vi måste alla arbeta aktivt för en hållbar utveckling, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers i ett uttalande.

Förbundet skriver att beslutet är en del i ett större hållbarhetsarbete.

”2022 undertecknade Svensk Friidrott FN:s Sports for Climate Action Framework och förbundet har sedan dess inlett ett omfattande hållbarhetsarbete. Till 2030 ska Svenska Friidrottsförbundets koldioxidavtryck halveras och 2040 ska det vara netto noll”.

ANNONS

Vidare skriver man:

”Organisationer som arrangerar tävlingar på uppdrag av Svensk Friidrott, exempelvis Friidrotts-SM och Folksam GP, kommer aktivt uppmanas att servera vegetarisk kost i de sammanhang det är möjligt”.

Finns undantag

Samtidigt skriver förbundet att det finns ett undantag, där vegetarisk kost inte behöver serveras.

”Detta gäller mat till aktiva i samband med tävling eller träningsläger då aktiva kan vara beroende av att äta kost de är vana vid för att prestera på bästa nivå”.

– För att vi ska klara av att leva inom planetens gränser behöver betydligt fler människor äta betydligt mer växtbaserat. Livsmedelssystemet globalt ger upphov till en fjärdedel av alla växthusgasutsläpp och är samtidigt ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Att med vissa undantag gå över till en vegetarisk kost känns som ett naturligt och viktigt steg i rätt riktning. Alla måste börja omställningen någonstans – vi börjar med kosten, säger Johan Storåkers.

LÄS MER:Bergqvist efter OS-ryssbesked: "Känner stolthet"

LÄS MER:Ståhl får Bragdguldet för monsterkastet: "Stolt"

LÄS MER:Svenska stjärnorna klara för OS: "Superskönt"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS