Svenska förarna i klassiska loppet – som kostat 70 människor livet

Rally Dakar är så klassiskt det blir inom motorsport. 2021 års upplaga innehåller två svenskar – som inte räds den livsfarliga tävlingen.
– I Rally Dakar kan en liten miss kosta dig livet, säger Mattias Ekström till Sportbladet.

ANNONS
|

I den saudiarabiska öknen kommer en av årets viktigaste rallytävlingar genomföras – och det med två svenskar i startfältet. Mattias Ekström och Emil Bergkvist tävlar för stallet X-Raid i årets upplaga.

Rally Dakar, som ursprungligen gick på den afrikanska kontinenten men nu flyttat till Saudiarabien, är en av världens tuffaste och farligaste motorsporttävlingar.

Sedan starten 1978 har 69 människor omkommit i samband med rallyt och i fjol avled två mc-förare. Trots de ödesdigra siffrorna är den svenska duon inte orolig.

– Jag känner mig trygg. Jag var med när bilen byggdes upp, har koll på motor, växellåda, bromsar och hjulupphängning, så så länge det inte blir ett elfel så ska jag nog kunna laga det mesta. Blir det ett elfel så får vi lösa det också, säger Mattias Ekström i en intervju med Sportbladet.

ANNONS

– Vi är ödmjuka inför utmaningen både vad det gäller körning och navigation, men också delarna med klimatet, mat, dryck och sömn. Det blir sex stentuffa dagar, en dag vila och sen sex stentuffa dagar till. Detta är tufft på riktigt, fortsätter han.

Årets upplaga startar på söndagen den 3 januari och pågår fram till den 15 januari. 321 fordon från 49 länder är anmälda.

– Jag har aldrig gjort något liknande. Jag har aldrig varit lockad av det tidigare, men kände jag att jag ville testa och se om det är min grej. Jag har också blivit äldre och intresserad av nya möjligheter för framtiden, säger Mattias Ekström.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS