Svensk silvermedalj i segling

Sverige har tagit sin sjätte medalj i OS. Seglarduon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tog silver på onsdagens 470-regatta.
– Det är magi i kroppen. Det bubblar, säger Anton Dahlberg sedan silvermedaljen säkrats.

ANNONS
|

Efter att ha kommit sexa i Rio-OS gick Anton Dahlberg och Fredrik Bergström under onsdagen för medalj.

Efter tio race låg paret, som tävlar för Kungliga Svenska Segelsällskapet, tvåa inför onsdagens race. Där skulle allt avgöras.

Guldet var ouppnåeligt då den australiensiska båten med Mathew Belcher och Will Ryan varit överlägsna under grundseglingen. Men silvret kunde bli deras vid en bra avslutning. Det var spanjorerna Xammar och Rodriguez Garcia-Paz och nya nyzeeländarna Willcox och Snow-Hansen som var närmast i medaljjakten inför regattan.

Och Bergström, som är från Onsala, och Dahlberg började stabilt. Man var med i toppen i inledningen och var också uppe i ledning efter första varvet. En ledning som ökade stadigt i andra varvets inledning.

ANNONS

Snart var dock guldduon från Australien ikapp och förbi. Men där bakom bet sig Dahlberg-Bergström fast. De la sig taktiskt i vägen för spanjorerna som jagade bakom.

Och över mållinjen var de tvåa – vilket säkrade silvret.

LÄS MER:Detta hände i Tokyo medan du sov

”Det börjar bubbla där inne”

Spelen i Tokyo är Anton Dahlbergs fjärde OS och äntligen fick han kröna sina insatser med en medalj. Det var en rejält rörd Växjö-son som mötte pressen i Enoshimas hamn efter.

– När du går i mål börjar det bara bubbla där inne. Jag är 36 år gammal. Jag har seglat sedan jag var sju år gammal. Jag har drömt om detta sedan jag var 13. Att få göra det med den personen jag respekterar mest av alla …

Hans ögon tåras av glädje.

– Det är verkligen helt fantastiskt. Det är magi i kroppen. Det bubblar. Det är underbart bara. Det gäller att hålla ihop sig när det är som viktigast. Men vi bara litar på vår förmåga. Det är så man vinner ett OS-silver

LÄS MER:Den här sporten är Armand Duplantis

Han har armen om Fredrik Bergström som, om än något mer samlat, också beskriver seglingen och silvret i stora ordalag.

– Det är en sån otrolig urladdning. Det har varit en påfrestande vecka. Vi har velat detta så himla mycket, man vill lösa upp de här små knutarna längs vägen. Och jag tycker verkligen det är det vi har gjort. Det är så mycket känslor som bara släpper. Jag är så stolt över laget. Hur vi har kämpat oss igenom detta, säger han.

ANNONS

För att komma i avslappnad stämning under uppladdningen satte Fredrik Bergström på Dire Straits ”Money for nothing” när duon bytte om. Det släppte några av nervknutarna inför deras största tävling i livet.

– Man är bara där och då. Man tar på sig de alldeles för tighta tightsen och dansar, skrattar Anton Dahlberg.

LÄS MER:Friidrotten har fått sin frälsare

Ingen comeback 2024

Något mer OS-framträdande i 470-klassen blir det inte för firma Bergström-Dahlberg då klassen stryks till OS i Paris 2024. Men räkna med en ny OS-satsning i någon av de andra klasserna.

– Det här gav bensin. Ett erkännande för en själv att man klarar av att prestera när det är som viktigast. Nu ska vi suga på det här och så får vi se hur vi gör, säger Anton Dahlberg som trots värmen och den fysiska ansträngning elva race på mindre än en vecka innebär inte hade någon tanke på att vila.

– Vi ska fira som vi aldrig har firat förr. Det är bara ren glädje, man dansar, man har folk runt omkring sig som man mår bra med, säger han.

– Vi hoppas detta ger inspiration till hela seglar-Sverige. Vi önskar verkligen att vi kan inspirera unga att fortsätta segla och se att den här chansen finns att bli olympisk medaljör som svensk, fyller Fredrik Bergström i.

ANNONS

LÄS MER:Det här svenska laget löser alla problem

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS