New York Rangers Jesper Fast och Brendan Smith firar svenskens mål i Las Vegas.
New York Rangers Jesper Fast och Brendan Smith firar svenskens mål i Las Vegas. Bild: Isaac Brekken/AP/TT

Svensk sötma för New York Rangers

New York Rangers jublar över två svenska mål som fastslog segern över Vegas i NHL. Och Arizona tackar Carl Söderberg för chansen att få avgöra på straffar mot Chicago.

söndagen till "Swede little Sunday" – en lek med orden för svensk och söt – redan när Jesper Fast i andra perioden slog in 4–0 mot Vegas. Och i sista perioden spädde Mika Zibanejad på den svenska sötman genom att sätta slutresultatet 5–0.

Det var de båda stjärnornas fjärde respektive sjunde mål för säsongen.

Mötet i Las Vegas var det första av fyra på en matchturné i västerled för Rangers. Under veckan möter laget på bortaplan i tur och ordning Los Angeles, San Jose och Anaheim.

– Vi vet att detta kommer att bli en tuff resa och ville ha en bra start, och det fick vi definitivt, säger Zibanejad.

Henrik Lundqvist fanns inte på isen för Rangers. För tredje matchen i rad stod Alexandar Georgijev mellan stolparna, och som framgår av resultatet gjorde han det med den äran. Även ryss-bulgaren trivs västerut, och i synnerhet med den speciella stämningen i Las Vegas.

– Det känns som att spela hockey på en nattklubb – kanske går man i gång lite extra, ler han.

Snyggt av Lehner

Arizona är på vift åt andra hållet, och hade det svårare på bortaplan österut i Chicago – underläge 1–3 efter första perioden. Men sex och en halv minut in i andra spelade Carl Söderberg fram till Conor Garlands 2–3. Och någon minut senare kunde svensken utjämna, med sitt nionde mål för säsongen.

Sedan var gästerna också närmast att avgöra under ordinarie tid, men Robin Lehner fick publiken att susa beundrande med en snygg plockräddning av Clayton Kellers hårda skott i mitten av tredje.

Och efter en mållös förlängning kunde Garland avgöra för Arizona i straffläggningen.

Liten tröst

Anaheim åkte på fjärde förlusten på fem matcher, 2–3, borta mot Winnipeg.

En liten tröst var måhända kvitteringen till 1–1, ett klassmål signerat den svenska duon Jakob Silfverberg och Rickard Rakell. 26-årige Rakell åkte med pucken bakom offensiv kasse, drog med sig en back – och hittade fram till Silfverberg med en passning bakom ryggen.

Helt fri kunde Silfverberg trycka in pucken i krysset, 29-åringens elfte fullträff för säsongen.

Carl Söderberg (liggande) i en duell med Calvin de Haan i söndagens match.
Carl Söderberg (liggande) i en duell med Calvin de Haan i söndagens match. Bild: Nam Y Huh/AP/TT
Jakob Silfverberg (till höger) gjorde ett klassmål för Anaheim mot Winnipeg.
Jakob Silfverberg (till höger) gjorde ett klassmål för Anaheim mot Winnipeg. Bild: Fred Greenslade/AP/TT