Svensk medaljskräll i EM

ANNONS
|

–Mitt livs seger, sade svensken efter skrällmatchen.

Bredvid jublade hela förbundsledningen.

Underläge 10–17 i avgörande set. Mot världsfyran och femfaldige Europamästaren Peter Gade. Då vaknade svenske singelettan Henri Hurskainen till och spelade som i trans fram till seger med 21–19, 12–21, 21–19.

–Det här publikstödet var enormt. Det är mitt livs seger. Jag är så otroligt glad, sade Hurskainen som alltså gjorde 11–2 på slutbollarna.

Publiken i Karlskrona skrek i triumf när matchbollen satt för Hurskainen. Han var ju uträknad efter att Gade dominerat andra och nästan hela tredje set.

–Jag var riktigt trött, men jag tänkte att håller jag bara i det så kanske han börjar göra misstag. Han kan ju bli nervös.

ANNONS

För svensk badminton är det här ett stort steg tillbaka in i Europaeliten efter några svaga år. Och man kommer dit med en herrsingelspelare på uppgång. Något som glädjer både förbundskapten och förbundschef.

–Herrsingel har högst status internationellt. Ingen tvekan om det, säger förbundskapten Jonas Herrgårdh vars landslag inte tagit en singelmedalj sen Rasmus Wengbergs brons 2002.

Förbundschefen Thomas Angarth sken som en sol när han gratulerade sin nytända stjärna.

–Det är lättare att sälja in sponsorer med en singelspelare, sade Angarth.

Segern mot Gade och en semifinal, minst, i EM gör att Henri Hurskainen kommer att ta sig in på topp 40 på världsrankingen. Och nu har han för första gången slagit en toppspelare.

–Han har faktiskt aldrig slagit någon av de femton bästa. Inte ens på en mindre tävling, sade Jonas Herrgårdh.

Henri Hurskainen själv tänkte knappast på vare sig sponsorer, ranking eller status när han torkade svetten ur pannan. Han var bara så oerhört lycklig över att ha slagit legendaren Peter Gade.

–Jag sa innan EM att det vore en drömmatch att få möta honom här på hemmaplan. Men då tänkte jag kanske inte att jag skulle slå honom också, sade Hurskainen.

Vad rankar du högst. Att slå Gade eller att säkra en EM-medalj?

ANNONS

–Ja det var ju en jävla svår fråga. Jag vet inte, vi lär ju inte få fler hemmamästerskap så länge jag spelar. Kanske medaljen.

Just nu är det en bronsmedalj. Men slår Henri Hurskainen Danmarks nya stjärna, sjundeseedade Victor Axelsen, i fredagens semifinal blir det guld eller silver.

–Jag har 0–2 mot Axelsen, men jag vet hur jag ska spela. Och jag hade ju aldrig slagit Peter Gade förut heller, säger Henri Hurskainen.

Den andre kvartsfinalsvensken, Mathias Wigardt, var chanslös mot danske tvåan Jan O Jörgensen som vann med 21–15, 21–11. Även det svenska damdubbelparet Emelie Lennartsson och Emma Wengberg åkte ur i kvartsfinal. 21–23, 11–21 mot tyskorna Marinello/Michels.

ANNONS