Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maja Dahlqvist och Viktor Thorn, här under fredagens träning, hoppas båda kunna utmana om medaljerna i dagens sprintstafetter.

Svensk duo vill stoppa norskt guldregn

Hittills har skid-VM varit en ensidig Norgehistoria. Fyra lopp har gett lika många norska guld. På herrsidan har Viktor Thorn blivit sjuk och ersätts av Oskar Svensson.

Sverige och Norge är stora favoriter till att göra upp om guldet i sprintstafett på damsidan. Det är ett rimligt favoritskap med tanke på den individuella sprinten i torsdags då Norge tog guld och brons samtidigt som Sverige hade tre åkare i finalen.

För svensk del finns det många skäl till revanschlusta. Dels har Norge tagit alla guld på VM hittills, dels tog Norge också alla guld på damsidan i VM för två år sedan.

Under skid-VM i Seefeld har den norska nationalsången redan blivit en vinterplåga.

- Jag tycker att den svenska skulle vara väldigt härlig att få lyssna på i alla fall, säger landslagschefen Rikard Grip inför sprintstafetterna.

Besviken Dahlqvist

Dessutom var det i torsdags tydligt att Maja Dahlqvist, som var otroligt besviken efter att ha missat pallen efter ett fall i finalen, är i Seefeld för att slåss om medaljerna.

- Jag är väldigt revanschsugen. Om jag hade känt att jag hade fått ut allt och kommit sist i finalen så hade det varit annorlunda, säger Maja Dahlqvist.

Hon kör sprintstafetten i par med Stina Nilsson, som lyckades ta silver i den individuella sprinten trots att hon precis har kommit tillbaka från en tuff lårskada. Att Sverige har råd att peta åkare som Jonna Sundling, Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter säger en hel del om kvaliteten på svensk damsprint för tillfället.

- Vi skulle ha ett starkt lag oavsett vilka som står på startlinjen, säger Stina Nilsson.

Outsider på herrsidan

Att valet till slut föll på Nilsson, trots en viss osäkerhet med tanke på skadan, motiverar Rikard Grip så här:

- Hon visade i torsdags att hon är tillbaka i bra form och vi vet vilken kapacitet hon har och vilken erfarenhet hon har. Det är ingen av de andra tjejerna som har den erfarenheten som Stina har när det gäller sprint, säger Rikard Grip.

Norge ställer samtidigt upp med Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Østberg, och är en tydlig utmanare om guldet. Där bakom får länder som Ryssland (Julia Belorukova/Natalja Neprjajeva) och Finland (Krista Pärmäkoski/Anne Kyllönen) gälla som andrahandsfavoriter.

På herrsidan består det svenska laget av Calle Halfvarsson och Oskar Svensson. Svensson ersätter Viktor Thorn som blivit sjuk.

En svensk herrmedalj är ingen omöjlighet, men vore en mindre skräll. Norge (Emil Iversen/Johannes Høsflot Klæbo), Ryssland (Gleb Retivych/Alexander Bolsjunov) och Finland (Iivo Niskanen/Ristomatti Hakola) är några av de största medaljkandidaterna.