Svärd Jacobsson svensk mästare - efter ett hopp

Melker Svärd Jacobsson behövde bara ett hopp för att ta hem guldet i stavhopp under SM i Eskilstuna. Lika enkelt gick Linus Thörnblad till final i första tävlingen på sju år.

ANNONS
|

Under fredagen inleddes friidrotts-SM i Eskilstuna - med kval men också med medaljer som delades ut.

Örgrytes Melker Svärd Jacobsson har haft en strulig säsong med skador och väntade till 5,21 meter innan han inledde sitt hoppande i stavhoppsfinalen. Han klarade i första försöket och försvarade med det sitt guld från förra året då alla andra rivit ut sig innan han gått in i tävlingen. Tvåan Micael Fagö slutade på 5,06.

– Jag hoppade med kortare ansats idag så det var ganska stabilt. Inget superhopp men inte helt värdelöst heller, säger Svärd Jacobsson om sitt enda hopp till SVT och fortsätter:

ANNONS

– Man känner sig nästan som en tickande bomb med skador så jag ville bara få det överstökat idag.

LÄS MER:Kramer hyllades på Vallhamra IP

I stavhoppstävlingen fick man också se ett otäckt fall när IF Kvilles Filip Gyllensten, träningskompis med Melker Svärd Jacobsson, i kampen om medaljerna landade utanför mattan när han försökte på 5,11 och fick föras till sjukhus i ambulans med en höftskada.

– De här mattorna är värdelösa, de är alldeles för små, säger Svärd Jacobsson om händelsen.

Under kvällen kom beskedet att Gyllensten drabbats av en fraktur i höften.

– Det blir tyvärr väldigt lång konvalescens, säger IF Kvilles sportchef Anders Winther till Expressen.

Hälle-löparen Linn Nilsson sprang hem guldet på 10 000 meter efter att på sista varvet spurtat ifrån Sävedalens Anastasia Denisova som slutade tvåa.

Ullevis Charlotta Fougberg var anmäld till loppet men kom inte till start utan satsar på andra grenar under helgen.

Thörnblad imponerade i comebacken

En av kvällens intressantaste starter var Linus Thörnblad som kvalade i höjdhopp - hans första tävling på sju år. Två hopp krävdes i comebacken innan han klarat kvalgränsen 2,00 meter och med det också vunnit kvalet inför lördagens final.

ANNONS