Stöttade Putin och invasionen – stängs av från alla tävlingar

Ryske Sergej Karjakin, en legendar inom schacken, har öppet stöttat Vladimir Putin och invasionen av Ukraina. Nu stängs han av i ett halvår, från alla tävlingar.

ANNONS
|

Sergej Karjakin är en superstjärna i schackvärlden – och har varit det sedan tidig ålder. Redan som tolvåring blev han stormästare, vilket ingen annan hade lyckats med tidigare.

Han var även nära att ta världsmästartiteln från norrmannen Magnus Carlsen 2016.

Men på senare tid har Sergej Karjakin varit bespottad inom sporten. Anledningen är hans stöd till Vladimir Putin och Rysslands invasion av Ukraina.

”Jag uttrycker till dig, vår överbefälhavare, mitt fulla stöd för att skydda Rysslands intressen, vårt multinationella folk och eliminera hot och upprätta fred. Jag önskar er ett snabbt fullgörande av alla uppgifter som har tilldelats vår modiga armé”, skrev han ett långt öppet brev i början av kriget.

ANNONS

Stödet har fått många att rasa. Bland annat har tysken Georg Meier, i sin ilska, bland annat tryckt på det faktum att Karjakin är född i Ukraina och har representerat landet fram till 2009.

”Schackvärldens största skamfläck. Född ukrainare, nu en rysk prostituerad som pissar på sina tidigare landsmäns gravar”, skrev Meier på Twitter.

Stängs av från alla tävlingar

Nu har Karjakins stöd till Ryssland och Putin fått sportsliga konsekvenser. Det internationella schackförbundet har meddelat att han stängs av från alla tävlingar i hela världen i sex månader.

Anledningen till detta är att man anser att Karjakin har brutit mot sportens etiska regler samt framställt schacken i ett ”ett oförsvarligt, ogynnsamt ljus”. Karjakin har dock inte ångrat sitt ställningstagande.

Raka motsatsen, faktiskt. 10 mars svarade han, på Twitter, på just den frågan.

”Mitt svar är simpelt. Jag är på Rysslands och min presidents sida. Oavsett vad som händer kommer jag stötta mitt land, utan att tveka för en sekund, i alla situationer!”, skrev han.

LÄS MER:Netflix anklagas för ärekränkning

LÄS MER:Anna Cramling fick inte ha kortbyxor – påstods störa manliga spelare

LÄS MER:Carlsen försvarade världstiteln i schack

ANNONS