En storkonflikt har blossat upp inom svenska konståkning. Konståkningsförbundet har nu stoppat Landvetterbaserade Team Inspire från att tävla i landslaget. Arkivbild.
En storkonflikt har blossat upp inom svenska konståkning. Konståkningsförbundet har nu stoppat Landvetterbaserade Team Inspire från att tävla i landslaget. Arkivbild. Bild: Ivan Sekretarev

Storkonflikt inom svensk konståkning – landslag stoppas

Team Inspire från Landvetter konståkningsklubb är Sverigeledande i synkroniserad konståkning.
Nu stoppas de från att tävla internationellt av Svenska konståkningsförbundet. Detta då förbundet anser att Landvetter inte kan säkra en trygg idrottsmiljö.
– Jag tycker att det här är djupt orättvist och hjärtskärande, säger Landvetters ordförande Marcin Zamojski till DN.

ANNONS
|

Det pågår en jättekonflikt mellan Svenska konståkningsförbundet och Landvetter konståkningsklubb. Landvetters lag för synkroniserad konståkning Team Inspire får just nu inte representera landslaget i grenen och trots att de är Sverigeledande har förbundet satt klubbens landslagsstöd på paus, rapporterar Dagens Nyheter.

Anledningen är att förbundet inte har tillräckligt förtroende för föreningens förmåga att säkra en trygg idrottsmiljö för alla.

Det håller inte Marcin Zamojski, ordförande i Landvetter med om.

– Jag tycker att det här är djupt orättvist och hjärtskärande. Vi känner att vi slåss för våra åkare, för deras drömmar, för våra anställda, för rättvisa, säger han till DN.

ANNONS

– I slutändan står framtiden för synkroniserad konståkning i Sverige på spel.

Visselblåsare fick förbundet att agera

Förbundschefen Linda Andreasson menar att det är visselblåsningar till Riksidrottsförbundet som har fått Konståkningsförbundet att agera.

– Jag vill inte gå in och kommentera exakt vad de här visselblåsningarna handlar om, men vi har ställt krav på föreningen att vidta vissa åtgärder. Tills de har vidtagit de åtgärderna har vi tillfälligt dragit in landslagsstödet, säger hon till tidningen.

Enligt uppgifter till DN handlar det om anklagelser som är riktade mot en anställd inom föreningen. Något som Linda Andreasson inte vill kommentera.

Enligt Marcin Zamojski har Landvetter en helt annan bild av situationen. Han menar att de inte fått ta del av anklagelserna som riktats mot deras verksamhet i sin helhet och att förbundet inte har utrett dem. Men att förbundet ändå kräver att de ”allvarligt straffar en anställd”.

Han vill se en ordentligt utredning och tror inte heller att anklagelserna kommer från nuvarande åkare i föreningen.

– Jag tycker att vi bör få veta fullt ut vad anklagelserna gäller.

LÄS MER:SVRF:s ordförande om TV2:s avslöjande: ”Får rysningar av att det är så här”

ANNONS