Storbritannien vill stoppa idrottsevenemang i Ryssland

Rysslands aggression mot Ukraina kan påverka flera idrottsevenemang. På tisdagen sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han vill att alla internationella sportevenemang i landet stoppas.
– Det är ofattbart att stora internationella fotbollsturneringar kan hållas i Ryssland, säger han.

ANNONS
|

På måndagskvällen meddelade den ryska presidenten Vladimir Putin att Ryssland erkänner Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga och konflikten i regionen har trappats upp ytterligare. EU fattar beslut och sanktioner mot Ryssland och flera länder, inklusive Sverige, har redan kallat hem ambassadpersonal från Ukraina.

LÄS MER:Det innehåller EU:s sanktionspaket mot Ryssland

Omvärldens reaktioner har inte låtit vänta på sig efter den ryska aggressionen och nu kan även idrotten påverkas.

I ett uttalande på tisdagen meddelar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han vill att sanktionerna mot Ryssland ska inkludera att stoppa alla internationella sportevenemang i landet. Inklusive att flytta den planerade Champions League-finalen i fotboll från Sankt Petersburg, där den är planerad att spelas den 28 maj.

ANNONS

– Det är ofattbart att stora internationella fotbollsturneringar kan hållas i Ryssland efter deras invasion av ett suveränt land, säger han.

Samtidigt skriver The Guardian att Uefa är redo att stoppa CL-finalen på Gazprom Arena i Sankt Petersburg i maj.

LÄS MER:Tyskland drar tillbaka Nordstream-godkännande

Vill att VM-playoff i Ryssland flyttas

Den säkerhetspolitiska läget gör att Polen vill flytta VM-playoff-matchen i Ryssland, mot Ryssland, i slutet av match. Polens sport- och turismminister Kamil Bortnichuk vill att matchen spelas på neutral plan.

– Om det inte godkänns kommer vi fundera på vad vi ska göra. Jag tycker inte att polska idrottare borde åka till Ryssland i en sån här situation, säger han till polska Radio 24 enligt sport24.ru.

Om Sverige besegrar Tjeckien i den första playoff-matchen kan match mot Ryssland i Ryssland vänta för det svenska landslaget.

– Det är klart att hela världen håller andan och det gör fotbollsvärlden också. Det gäller att följa utvecklingen dag för dag och timme för timme. Vi har naturligtvis möjlighet att hantera den här frågan även om det börjar närma sig ett playoff i Ryssland, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Sportbladet.

Nilsson säger vidare till tidningen att SvFF kommer lyssna till myndigheter, Fifa och Uefa.

ANNONS

– Vi skickar inga spelare och ledare någonstans om vi inte kan ha garanti för säkerhet och det är inget undantag i det här fallet, säger han.

LÄS MER:Ukrainakonflikten på fem minuter

Oklart om resa till bandy-VM

Om en månad är bandy-VM planerat att gå av stapeln i Ryssland och på tisdagen presenterades den svenska truppen.

Utrikesdepartementet avråder från resor till vissa områden i Ryssland på grund av konflikten, men inte i nuläget till den region där bandy-VM ska arrangeras, i staden Syktyvkar i Komi-regionen.

– Vi har möten konstant om det. Vi jobbar på framåt för att se hur säkerhetsläget ser ut allt eftersom. Men vi tog ut truppen utifrån gårdagens läge, säger Karin Torneklint, sportchef vid Svenska bandyförbundet, enligt TT.

Herrarnas VM blev inte av varken 2020 eller 2021. Utöver VM-laget har även P17 en turnering i Ryssland, vilket också behöver ses över med tanke på säkerhetsläget.

– Det är en styrelse- och säkerhetsfråga. Och för P17-laget ska vi ha föräldramöte också. Det är en jättesvår fråga, säger Torneklint.

LÄS MER:Torneklint om VM i Ryssland: "Svår situation"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS