Stjärnan planerar framtiden i Sverige: "Vill tävla här"

Han har lämnat college för proffslivet och valt att VM-ladda i Sverige hela sommaren. Ikväll tävlar stavhoppsstjärnan Armand Duplantis på Slottsskogssvallen.
– Sverige har alltid känts som ett andra hem. Jag tror att jag kommer ha en lång vintersäsong här också, säger Armand Duplantis.

ANNONS
|

Det var för mindre än en vecka sedan som GP kunde berätta att Folksam Grand Prix på Slottsskogsvallen skulle få besök av svensk friidrotts största stjärna just nu. Armand Duplantis hade anmält sig till tävlingen.

Det var också ett sent fattat beslut från 19-åringen själv. För mindre än två veckor sedan coachade han sin lillasyster under ett juniormästerskap på Slottsskogsvallen och då bestämde han sig.

– Jag såg anläggningen när jag var här och jag tyckte att den var cool. Jag gillade den och jag gillade hur den var utformad med stavhoppet mitt framför publiken så jag tänkte att "jag kör". Jag har hört att den (Slottsskogsvallen) är väldigt, väldigt gammal. Man känner nästan när man går på banan att den har en rik historia. Jag är exalterad, säger Armand Duplantis.

ANNONS

Går för banrekordet

Det var förra året som Armand Duplantis fick sitt stora genombrottsår på seniornivå. Under EM i Berlin i en minst sagt rafflande stavhoppsfinal svävade Duplantis över 6.05 för att knipa guldet.

Sedan dess har mycket hänt, inte minst kroppsligt, för 19-åringen. Han har nämligen spenderat en hel del tid i gymmet vilket resulterat i fem kilos viktökning och det i sin tur har lett till förändringar på banan.

– Den största skillnaden när du blir tyngre och starkare är att du måste gå till styvare stavar. Är det en styvare stav så kommer den böjas annorlunda och stavhopp är väldigt precist och handlar mycket om timing. När timingen blir annorlunda är det så små millisekunder som du kan missa och det är skillnaden på ett bra hopp, ett väldigt bra och ett perfekt. Det är därför vi stavhoppare gillar att tävla så mycket våra kroppar klarar av för vi kan sätta tekniken, säger Duplantis och fortsätter:

– Jag samlar så mycket information jag kan just nu så att när jag kommer till VM i Doha så vet jag vad som krävs för att hoppa sex meter. Tävlingen här blir för att lära mig. Höjden är inte det viktigaste. Men arenarekordet här är 5.75 och det är definitivt genomförbart, säger Duplantis.

ANNONS

"Jag vill tävla här"

Han har varit i Sverige i strax över en månad nu och även efter Folksam Grand Prix och Finnkampen blir 19-åringen kvar för att träna det sista inför VM i Doha. I huvudsak blir det i Uppsala där han har familjen på sin mammas sida.

– Det har alltid känts som ett andra hem för mig. Jag har fått spendera tid med min mormor, morfar, moster Marie och min kusin. Jag har också fått en del vänner här så det är hemma. Jag gillar det. Jag kommer ha en lång vintersäsong här.

Är det viktigt för dig att få tävla i Sverige?

– Jag vet inte om jag skulle säga att det är viktigt att tävla här, men jag vill tävla här. Är det bra tävlingar här så vill jag vara med, men det handlar nog mer om att bara vara här och träna här. Att få vara med den sidan av min familj.

"Kommer göra allt för att få ställa mig högst upp"

Vad har du för förväntningar på VM?

– Jag kan hålla det enkelt och bara säga att jag vill hamna på pallen. Jag är väldigt kapabel att klara det. Allt annat än en medalj skulle vara en liten besvikelse för mig. Först ska jag ta mig till final och sedan vill jag till pallen. Det var den inställningen jag hade under EM, men sedan säger jag inte att pallen är tillräckligt. Om jag är i en position där det är tre stycken kvar så kommer jag göra allt för att få ställa mig högst upp, säger Armand Duplantis.

ANNONS

Diskusstjärnan Daniel Ståhl har fått lämna återbud till Folksam Grand Prix. Ståhl dras med ljumskproblem och väljer att avstå som en säkerhetsåtgärd.

– Jag vill inte riskera Finnkampen, SM och VM, säger Daniel Ståhl till TT.

ANNONS