Karim Benzema är tillbaka i det franska landslaget efter sex år. Arkivbild.
Karim Benzema är tillbaka i det franska landslaget efter sex år. Arkivbild. Bild: Alvaro Barrientos/AP/TT

Stjärnan tagen till nåder – trots skandalerna

En sexvideo ledde till en påstådd utpressningshärva – med avstängning som följd. Anklagelser om rasism och rena hån spädde på motsättningarna. Nu har det franska fotbollsförbundet – med förbundskapten Didier Deschamps i spetsen – och Karim Benzema slutit fred. I sommar ska den skandalomsusade superstjärnan skjuta EM-guldet till "Les Bleus".

ANNONS

Rent fotbollsmässigt råder det inga som helst tvivel om att Karim Benzema är tillräckligt bra för att vara med i det franska fotbollslandslaget.

– Det jag framförallt tycker är häftigt med honom är att han har så sjukt hög lägstanivå, säger den förra landslagsspelaren och numera tv-experten Lotta Schelin till TT.

– Han är en av Frankrikes bästa anfallare genom tiderna.

Ändå har han inte varit en del av landslaget sedan 2015.

Varför då?

Ja, i vilken ände ska vi börja?

Stängdes av

Redan 2010 anklagades Benzema – och tre andra landslagsspelare – för att ha köpt sex av en minderårig prostituerad. Turerna var många och snåriga, men till slut friades Benzema och skandalen blåste över.

ANNONS

Det gjorde den inte några år senare.

Den 4 november 2015 greps Benzema av fransk polis, misstänkt för att vara delaktig i en utpressningshärva kopplat till en sexvideo med hans tidigare landslagskollega Mathieu Valbuena. Benzema, vars fall ska upp i rätten i höst, stängdes omedelbart av från landslaget och den då redan brännheta soppan kokade över fullständigt när dåvarande franska premiärministern Manuel Valls lade sig i och kritiserade anfallaren inför öppen ridå.

– En känd idrottare ska bete sig exemplariskt. Gör han inte det ska det inte finnas plats för honom i landslaget. Det finns så många barn och ungdomar, inte minst i förorterna, som ser upp till spelarna, sade Valls enligt BBC.

Franska fotbollsförbundets ordförande Noël Le Graët lät meddela att Benzemas avstängning skulle gälla tills vidare men när åklagaren under våren 2016 hävde Benzemas kontaktförbud mot Valbuena trodde nog många – inte minst Benzema själv – att han skulle få spela EM den sommaren.

Det fick han inte.

Uttagen – trots citaten

Förbundskapten Didier Deschamps valde att inte ta ut Benzema i truppen och Benzema svarade med att anklaga Deschamps för att vara rasist.

– Han har lagt sig platt för de rasistiska strömningarna i Frankrike, sade Benzema, som har algeriskt ursprung, i en intervju med Marca.

ANNONS

– Jag vet inte om det här är ett beslut taget av bara Didier. Jag har alltid kommit överens med honom, med ordföranden... ja, med alla.

Om han inte hade problem med Deschamps förr, så fick han det nu.

Minst sagt.

Sedan uttalandet har relationen mellan förbundskaptenen och anfallaren varit frostig, Benzema togs heller inte ut i VM 2018 som Frankrike vann, och än i dag sitter citaten som en tagg i sidan på Deschamps.

– Jag kan inte glömma. Även om tiden har gått och det har lugnat sig. Det är som en fläck, sade Deschamps tidigare i år till RTL.

– Det handlar inte bara om Karim. Andra har gjort uttalande som har lett till våld, som har påverkat min familj, fortsatte han och syftar på att hans hem blev vandaliserat efter att Benzema petades ur EM-truppen 2016.

Trots att Deschamps alltså inte helt har lagt dispyten bakom sig – och trots att Le Graët så sent som 2019 sade att Benzemas landslagskarriär var över – finns Real Madrids målkung med i det franska landslag som på tisdag inleder EM med gruppspelspremiär mot Tyskland i München.

Franska förbundet, med Deschamps i spetsen, och Benzema har på något sätt gått vidare, grävt ner gammalt groll och försonats. Exakt hur det gick till vet nog bara de två.

ANNONS

– Jag måste säga att jag är förvånad över att han togs ut. Men det är prestigelöst av Deschamps, med tanke på allt som hänt, säger Lotta Schelin.

Skadad i EM-genrepet

Reaktionerna efter uttagningen var många. En som välkomnar Benzema tillbaka med öppna armar är Kylian Mbappé. Paris Saint-Germains kvicksilver säger enligt Reuters att han knappt kan vänta på att få dela plan med Benzema.

– Jag har alltid velat spela med de bästa spelarna. Och det finns ju inte många anfallare i världen som är bättre än honom.

Lotta Schelin, som under den aktiva karriären spelade flera säsonger i franska Lyon, tror att fler spelare i landslagstruppen resonerar som Mbappé.

– Benzema är väldigt stor i Frankrike. Jag tror nog att många känner att han har tagit sitt straff nu, det är nog många av de unga spelarna som ser upp till honom, säger hon.

Alla gör det emellertid kanske inte.

Chelseas Olivier Giroud, som varit förstavalet som anfallare i Frankrike de senaste åren och som är på väg att bli landets främste målskytt genom tiderna, är nog inte upp över öronen förtjust över comebacken.

Genom åren har han buats ut av den franska publiken och när Benzema förra året fick en fråga på sociala medier om Girouds färdigheter svarade han:

ANNONS

– Det är enkelt. Man blandar inte ihop F1 med gokart. Och nu är jag snäll. Men ni fattar alla att jag är F1.

Naturligtvis fick Giroud möjligheten att besvara påhoppet. Den tog han.

– Det är klart att det känns när jag får kritik för att Karim inte är med i landslaget, sade han enligt Talk Sport.

Hur Benzema, Deschamps, Giroud och de andra kommer att komma överens i Europamästerskapet återstår att se. Efter 3–0-segern i EM-genrepet mot Bulgarien i Paris tidigare i veckan rapporterade L'Équipe att det uppstått en spricka mellan inbytte tvåmålsskytten Giroud (som ersatte Benzema som utgick skadad men ska vara spelklar till premiären) och Mbappé efter att Giroud uttalat sig kritiskt om Mbappé på presskonferensen efter matchen.

Lyckas storstjärnorna ändå hålla sams under resten av sommaren stoltserar Frankrike med en offensiv få andra lag kan matcha.

Misslyckas de är det nog sista gången vi får se Benzema i "Les Bleus".

– Jag vill vinna en titel med franska landslaget, slår Benzema fast för AFP.

Fakta: Karim Benzema

Född: 19 december 1987 (33 år).

Födelsestad: Lyon.

Klubb: Real Madrid (sedan 2009).

Övriga klubbar: Lyon.

Landskamper/mål: 81/27.

Meriter i urval: Tre ligatitlar, fyra Champions League-titlar, två cuptitlar, fyra titlar i VM för klubblag med Real Madrid. Fyra ligatitlar och en cuptitel med Lyon.

Övrigt: Är Real Madrids femte bästa målskytt genom tiderna med 278 mål på 558 tävlingsmatcher.

Fakta: Andra skandalomsusade EM-spelare

Harry Maguire, back, England

Sommaren 2020 greps Maguire av polis på den grekiska ön Mykonos efter att ha varit inblandad i ett slagsmål. Maguire fick sitta i häkte i två dagar och dömdes under hösten för grov misshandel, våldsamt motstånd och mutförsök till villkorligt fängelse i 21 månader.

Ilkay Gündogan, mittfältare, Tyskland

I maj 2018 poserade Gündogan – som har turkiskt påbrå – glatt med Turkiets ifrågasatta president Recep Tayyip Erdogan på bilder tillsammans med Arsenals Mesut Özil och Evertons Cenk Tosun. På sociala medier skrev Gündogan att Erdogan, som ofta anklagas för att vara totalitär och bryta mot mänskliga rättigheter, var hans president. Senare bad Gündogan om ursäkt för bilderna.

Wayne Hennessey, målvakt, Wales

I januari 2019 dök det upp en bild på sociala medier från Hennesseys lagkamrat Max Meyer, där målvakten tycks göra en nazisthälsning. Men trots att han hade högerarmen rest i luften och vänsterhanden formad likt en mustasch ovanför munnen hävdade Hennessey att det inte alls var frågan om någon Hitlerimitation. Hennessey menade i stället att det hela var en slump och efter en utredning beslöt det engelska fotbollsförbundet att fria veteranen.

Cristiano Ronaldo, anfallare, Portugal

Likt många andra fotbollsspelare har Ronaldo fällts för skattebrott, men han har också blivit anklagad för våldtäkt. En amerikansk kvinna hävdar att Ronaldo förgrep sig på henne i Las Vegas 2009, något åtal har det dock aldrig blivit. Ronaldo har hela tiden nekat till alla anklagelser.

Josip Brekalo, mittfältare, Kroatien

2018 lät Brekalo, som till vardags spelar i tyska Wolfsburg, att han inte tänkte använda klubbens regnbågsfärgade kaptensbindel. På sociala medier gillade Brekalo dessutom ett antal homofobiska kommentarer. Inledningsvis bad han om ursäkt för det och skyllde på en trasig mobil. Senare sade han att människor får leva som de vill, men att hans kristna tro gör att han inte vill bära symboler likt den regnbågsfärgade bindeln.

ANNONS