Stina Nilsson under ett träningspass i Arber inför debuten i IBU-cupen.
Stina Nilsson under ett träningspass i Arber inför debuten i IBU-cupen. Bild: Foto: Internationella skidskytteförbundet

Stina Nilsson 99:a: "Jag är inte nöjd"

Det blev en internationell tävlingsdebut i skidskytte att glömma för Stina Nilsson.
Nilsson missade hälften av skotten, hade sämst åktid av svenskorna och slutade på 99:e plats i sprinten i IBU-cupen i Tyskland.
– Jag är inte nöjd men det är skönt att ha det gjort, säger hon.

ANNONS
|

Nej, sprinttävlingen i IBU-cupen (nivån under världscupen) i tyska Arber blev inte vad Stina Nilsson hade tänkt sig.

Nilsson missade ett skott på första skjutningen – det liggande – men tog lång tid på sig på skjutvallen. Och på sprintens andra halva tappade hon ytterligare.

Den förra längdstjärnan kunde inte minska avståndet till täten i spåren och det andra och sista skyttet – det stående – blev ett haveri. Nilsson missade fyra av fem skott, tog 43,3 sekunder på sig och lämnade vallen nästan tre minuter bakom täten.

"Allt blev långsammare"

Nilsson slutade på 99:e plats av 135 åkare, drygt fyra minuter bakom ryskan Tatjana Akimova som vann sprinten.

ANNONS

– Det känns skönt att ha det gjort. Jag är inte så nöjd med genomförandet på vare sig vallen eller i spåren. Men ska man ta med sig något positivt är det att premiären är gjord, säger hon.

Noterbart är att Stina Nilsson hade 54:e åktid, sämst av alla svenskor. Hon medger att det var väldigt tungt i spåren, vilket påverkade henne på skjutvallen.

– Jag hade en kämpig dag i spåren vilket gjorde att jag hade sämre återhämtning och var mer belastad än vad jag är van vid när jag skulle skjuta. Jag tror att skotten blev misstajmade eftersom jag inte hade kontroll på bössan. När allting känns bra så sätter man skotten på ett bättre sätt, nu blev allt lite långsammare för att jag reagerade lite långsammare, säger hon.

– 10 kilometer klassiskt jämfört med 7,5 kilometer skate med vapen är helt skilda saker. Därför har jag varit ödmjuk med att det här inte är någon lätt uppgift. Det är någonting helt nytt att lära sig och jag lär mig nya saker varje dag, säger hon.

"Okej med frustration"

Bästa svenska blev Ella Halvarsson. 21-åringen sköt fullt och slutade på åttonde plats, 41,2 sekunder bakom Akimova.

På lördag väntar ännu en sprint i Arber för Nilsson.

ANNONS

– Jag tänker att nu är det okej att känna lite frustration och jag hoppas att använda det för att bli peppad och taggad till nästa tävling, säger hon.

Anton Johansson/TT

2020

22 mars: Stina Nilsson, OS- och VM-guldmedaljör i längdåkning, släpper chocknyheten att hon byter sport till skidskytte.

7 april: Nilsson får en av två utvecklingsplatser i skidskyttelandslagets A-trupp – trots att hon aldrig tävlat i sin nya sport.

20 augusti: Skidskytteförbundet berättar i ett pressmeddelande att Nilsson skadat armbågen i en krasch på träning och inte kan träna normalt på sex veckor.

11 september: Coronapandemin stoppar den tänkta internationella debuten i IBU-cupen. De planerade tävlingarna i november och december har ställts in.

14 november: Debuterar som skidskytt. Nilsson går i mål i sprinten i Idre som elva efter två bom i liggande och en i stående.

15 november: Nilsson har en tung dag på skjutvallen – tio bom – och slutar 27:a i kortdistansen i Idre.

20 december: Fyra bom, två i liggande och två i stående, resulterar i en 13:e-plats i Östersunds observationstävling.

21 december: Nilsson imponerar med fint skytte och kommer trea i Östersund. Resultatet ger henne en plats i säsongspremiären i IBU-cupen, nivån under världscupen.

2021

14 januari: Nilsson slutar på 99:e plats i sprinttävlingen i IBU-cupen i tyska Arber, hennes internationella tävlingsdebut.

ANNONS