Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: DANIEL STILLER
Bild: DANIEL STILLER

Stenson på plats – osäker på formen

Förra året nobbade han hemmatävlingen.
Men i år är Henrik Stenson på plats på Hills för att konkurrera om slutsegern i Scandinavian Invitation.
– Jag spelade inte fantastiskt innan vilan så förväntningsmässigt vet jag inte riktigt, säger han.

När Göteborgsregionen för första gången sedan 1996 fick arrangera Europatourtävling förra sommaren nobbade Henrik Stenson turneringen på Hills Golfklubb.

Den svenske superstjärnan var titelförsvarare i amerikanska Wyndham Championship och valde därför i stället att spela i USA för i Sverige då.

”Jag inser att oavsett vilket beslut jag fattar kommer det att leda till besvikna supporters och jag hoppas på förståelse då jag känner att jag tagit rätt beslut. Jag vet hur viktig Nordea Masters är för svensk golfs framtid och jag önskar alla en toppenvecka i Göteborg och ser fram emot att komma ”hem” igen 2019", skrev han på sin Instagram då.

"Känns som det rätta"

Nu, ett år senare, är han på plats i Mölndal redo att kliva in i Scandinavian Invitation som kickar igång på torsdag.

På tisdagen träffade Stenson media inför tävlingen efter att ha spelat en halv inspelsrunda på nio hål.

– Jag hade aldrig varit här tidigare så jag var här förra tisdagen och tjuvkikade och spelade och fick bra koll.

Efter att ha känt på banan berättar Stenson att han tycker den är utmanande.

– Eftersom du slår ut ganska högt uppifrån på många utslag så gäller det att driva bra från tee. Det långa spelet är viktigt. Greenerna är inte jättesnabba men de rullar bra och missar du green blir det ganska många tuffa slag. Det är ett bra test.

Att han skulle spela golf denna tävlingsvecka hade han haft på känn ett tag innan han tackade jag till att spela på Hills. Det skulle antingen bli spel i Sverige eller i USA i Fedex-slutspelet som har sitt stora avgörande på East Lake, Atlanta.

Men nu föll valet alltså på Sverige och Scandinavian Invitation.

– Jag har spelat rätt många tävlingar i år och att åka ännu en gång över Atlanten kändes inte riktigt lockande. Nu fick jag spendera extra tid med familjen och det kändes som det rätta beslutet.

”Extra salta räkor”

Stenson har haft några veckors uppehåll från tävlandet. Han är osäker på formen. Under tisdagen spenderades mycket tid på rangen med tränare och caddie.

– Jag spelade inte fantastiskt innan vilan så förväntningsmässigt vet jag inte riktigt var vi står. Det är kul att vara här och känns lite som en klassträff med oerhört många man känner. Det är klart att jag ser fram emot att spela inför hemmapubliken.

Den första speldagen kommer publiken på Hills att få avnjuta en riktig pangboll som slår ut klockan 08.00 på hål nummer tio. Henrik Stenson flankeras då av Marcus Kinhult, som tidigare i år stod som vinnare i British Masters vilket var hans första och hittills enda seger på Europatouren. Sedan finns även Matthew Fitzpatrick med i bollen. Den snart 25-årige engelsmannen som vann Nordea Masters 2016.

Kinhult och Fitzpatrick är också två spelare som Stenson tycker att folk ska hålla ögonen öppna för lite extra inför helgen.

– De är seedade av en anledning. Sen är det otroligt svårt att veta vem som spelar bra. Det är svårt att prata om vad som kommer hända på söndag.

Under sina första år som golfare växte Stenson upp på Gullbringa golf och country club. Så, hur är det nu att vara tillbaka och spela en stor tävling i samma region som där allt började?

– Det är väl mer att man får käka lite extra salta räkor som de har fixat till åt oss nere i Players lounge och det är många från den här trakten som jag inte träffat på väldigt länge. Det är kul att träffa gamla bekanta och sådana man har spelat juniorgolf med. Det är lite tillbaka till rötterna någonstans.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.