Arkivbild. Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.
Arkivbild. Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet. Bild: Jessica Gow/TT

Stefan Olsson om superskorna: ”Saknar konsekvenstänk”

Charlotta Fougberg blev igår diskad under lag-SM i Göteborg efter att hennes skosula bedömts som för tjock. Diskningen kom som en följd av nya regler kring superskorna som hjälpt löpare att krossa rekord på löpande band.
– För oss är det viktigt att poängtera att den bästa löparen vinner, och inte den bästa fabrikanten, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svenska Friidrottsförbundet.

ANNONS
|

Den senaste tiden har skor varit den hetaste potatisen i friidrottsvärlden. Efter att Nike lanserade sin sko med superlätt skum och fjädrande kolfiber för långdistanslöpning har rekord krossats och gränser passerats.

Teknologin har utvecklats för att anpassas till friidrottsbanor och flera andra aktörer på marknaden har kommit med liknande skor.

Det har talats om ”skodopning” och att den nya teknologin påminner om den så kallade ”hajdräkten” som gjorde att rekord blev slagna titt som tätt inom simvärlden för några år sedan.

För att stävja rekordslakten och få kontroll på friidrotten har World Athletics laborerat med olika regelverk. För en dryg vecka sen kom nya riktlinjer om skorna som bland annat stadgar hur tjock sulan på skorna får vara.

ANNONS

I löpgrenar som överstiger 800 meter får in sulan på skorna vara högre än 25 millimeter.

Under gårdagens lag-SM i Göteborg blev Charlotta Fougberg diskad efter sin vinst på 5000 meter på grund av att sulan på hennes skor var för tjock.

– Min uppfattning är att, regelverket i sig, att det ska vara en 25 mm sula, där finns det inga konstigheter. Problemet är att det är en regel som kommit till mitt under brinnande säsong. Vilket gör att det blir bråttom på olika vis. Tillämpningen och implementeringen öppnar för tolkningar. Gårdagen gav bevis det, säger Stefan Olsson generalsekreterare för Svenska Friidrottsförbundet.

Charlotta Fougberg, Ullevi FK, blev diskad efter att ha vunnit 5000 meter under Lag-SM i friidrott den 6 augusti 2020 i Göteborg.
Charlotta Fougberg, Ullevi FK, blev diskad efter att ha vunnit 5000 meter under Lag-SM i friidrott den 6 augusti 2020 i Göteborg. Bild: DANIEL STILLER

Sulan ska ha varit 10 millimeter tjockare än tillåtet

Efter tävlingen sa Charlotta Fougbergs tränare Johan Wettergren att löparen fått information av skotillverkaren att skon uppfyllde kraven det nya regelverket medför.

Fougberg hade fått uppgifter om skornas sula skulle vara 21,5 millimeter höga.

– Sen var felet är vet vi inte idag. Är det så att arrangören inte kan mäta ordentligt eller är det så att fabrikören som inte har gett information till förbundet eller att förbundet inte har mätt skon på ett korrekt sätt, det kan vi inte svara på, sa Johan Wettergren igår.

Enligt Stefan Olsson har mätningen gått till korrekt.

– Min uppfattning är att man mätt utifrån regelverket. Det intressanta är om Charlotta fått godkänt från skoleverantören och de har fått godkänt på internationell nivå. Att arrangörerna mäter sulan till 31 millimeter, samtidigt som hon fått andra uppgifter från skotillverkaren.

ANNONS

De hastigt ändrade regelverket och den nya teknologin har påverkat friidrottare på flera sätt.

– Det kommer alltid dyka upp situationer när man ändrar regler och förutsättningar. Det som är extra besvärligt är att man gör det under säsong. Vi kommer ta detta vidare. Det är viktigt att aktiva får en så bra vägledning som möjligt om vad som är okej. Vi jobbar med de här frågorna för att i början av nästa vecka ha tydligare och klarare direktiv

”Det saknas konsekvenstänk”

Hur väl avvägda är World Athletics nya regler?

– Det är lätt att vara efterklok, min uppfattning är att man underskattat det hela. Friidrott i allmänhet och löpning i synnerhet är en global idrott. World athletics regelverk fokuserar strikt på ett elitperspektiv, OS- och VM-deltagare. Det saknas konsekvenstänk, löpning utövas i 210 länder också på lägre nivå och bland barn och unga.

– Jag utgår från att barn och unga gör som jag gjorde, om Björn Borg spelar med Donnay, då vill jag också spela med det. Frågan blir väldigt mycket större än vad World Athletics signalerade.

På vilket vis kommer detta påverka friidrotten, kan tekniken ta över sporten?

– Det är svårt att säga, men man kommer hitta en normalisering i framtiden, det är jag övertygad om. För oss är det viktigt att poängtera att den bästa löparen vinner, och inte den bästa fabrikanten.

ANNONS
ANNONS