Stefan Nystrand mot EM-comeback – som 42-åring

Stefan Nystrand gjorde i veckan comeback under SM i Göteborg.
Nu kan ikonen tas ut till EM – som 42-åring.
– Jag ska sova på saken, säger förbundskapten Martina Aronsson till DN.

ANNONS
|

Simmaren har vunnit flera EM-guld vid kortbanemästerskap, när han avslutade karriären gjorde han dessutom det som innehavare av det svenska rekordet på såväl 50 som 100 meter frisim.

Dessa rekord hade ännu ingen bräckt när han i veckan, tio år sedan han lade simglasögonen på hyllan, gjorde en oväntad comeback under kortbane-SM i Göteborg.

Han visade under mästerskapet att 42 inte är någon ålder. När tävlingarna var över kunde han lägga två nya lag-SM-guld till sin redan långa meritlista. Han slutade dessutom femma på 50 meter frisim.

– Det är skitkul faktiskt och kul att man har möjlighet att göra det. Jag uppskattar det mer nu för att det känns som en bonus, när man var aktiv var det ett jobb, sa Nystrand till SVT.

ANNONS

Då kommer beskedet

Insatsen har gett ringar på vattnet. För DN berättar nämligen Sveriges förbundskapten att Nystrand nu är framme och nosar på en plats till kortbane-EM i Bukarest som avgörs i början på december.

– Ja, vi håller just nu på och dividerar om en gammal legendar ska göra internationell comeback, säger Aronsson till tidningen.

Det finns en lucka att fylla på 4x50 meter frisim under mästerskapet sedan SM-guldvinnaren Björn Seeliger, som hade stor uppvisning i Göteborg, inte kommer komma till start under EM.

– Björn är ju inte den enda av våra bästa frisimmare som saknas i EM. Inte heller Isak Eliasson och Robin Hansson kommer att vara med. Tänk då vad Nystrand skulle kunna tillföra med sin rutin och erfarenhet. Och inte minst med sin energi, han tycker det här är väldigt roligt, säger förbundskapten Aronsson till DN.

Uppdatering: Senare på måndagen presenterades EM-truppen och det står klart att Stefan Nystrand inte är med i truppen.

– Han fick frågan, och blev smickrad och glad, men han valde att tacka nej, säger Martina Aronsson till DN.

Det står sedan tidigare klart att storstjärnan Sarah Sjöström står över mästerskapet.

LÄS MER:Sjöströms löfte: Minst två OS-starter till

ANNONS